icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Dampopen bouwen

Gebouwen hebben een effect op de gezondheid van mensen. De manier waarop je bouwt is dus belangrijk. Wil je een gezond gebouw realiseren? Dan kan dat door dampopen te bouwen. Aveco de Bondt ondersteunt projectontwikkelaars, architecten en aannemers hierbij.

Wat is dampopen bouwen?

Dampopen bouwen is een bouwtechniek die ervoor zorgt dat waterdamp gemakkelijk van binnen naar buiten en van buiten naar binnen kan in een gebouw. Ook kan waterdamp gemakkelijk in de constructie opgeslagen worden. Je gebruikt hiervoor biobased materialen. Deze materialen zijn namelijk capillair-actief. Ze kunnen warmte en waterdamp transporteren, bufferen en reguleren. Zo draagt het casco van het gebouw actief mee aan het beheersen van het binnenklimaat. Een dampopen gebouw is natuurlijk wel gewoon lucht-, wind- en waterdicht.

De voordelen van dampopen bouwen

  • Beter voor het milieu: biobased materialen zijn hernieuwbaar en leggen CO2 vast in de constructie. Het is zelfs mogelijk om gebouwen te realiseren die meer CO2 opslaan dan er is uitgestoten bij de productie van materialen en tijdens het bouwproces. Dat noemen we een CO2-positieve constructie.
  • Gezonder binnenklimaat: Door de natuurlijke regulerende eigenschappen van kapilair-active materialen en dampopen bouwtechnieken blijft de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw tussen 40% en 60%. Ook loopt de binnentemperatuur niet hoger op dan 26 graden in het zomer zonder dat een airco nodig is.
  • Lager energieverbruik: In een dampopen constructie vertragen biobased bouwmaterialen de warmteovergang. Op hete dagen dringt warmte pas later op de dag door de constructie heen. Je hebt daardoor minder last van hittestress en niet altijd een installatie nodig om te koelen. Omgekeerd blijft warmte in de winter langer binnen, waardoor je minder energie nodig hebt om te verwarmen.
  • Lagere kosten voor installaties: Installaties kosten vaak 30 á 40% van de totale bouwsom. Door dampopen te bouwen zijn er meestal minder installaties nodig in een gebouw. Dat levert een flinke kostenbesparing op.
"Dampopen bouwen zorgt voor een gezond binnenklimaat. Daarnaast draagt dampopen bouwen bij aan low-tech bouwen: een dampopen constructie neemt namelijk een deel van de functie van installaties over."
Carla Rongen, Specialist duurzaamheid en Bouwbioloog IBN
IMG-20211021-WA0008.jpg

Zo kan Aveco de Bondt jou ondersteunen

Aveco de Bondt adviseert projectontwikkelaars, architecten, aannemers en andere partijen in de bouwketen over dampopen bouwen. We denken bijvoorbeeld mee over materiaalkeuzes, geven ontwerpadvies en helpen bij het ontwikkelen van een concept dat uitvoerbaar is voor bouwers. Ook denken we met je mee over het beheersen van de kosten. Door anders te denken en te bouwen kun je besparen op bijvoorbeeld bouwtijd, verwerkingskosten, droogtijden en installaties. Hierdoor is het mogelijk om een kostenneutrale wijze een gezond en duurzaam gebouw te realiseren.

Gelijktijdig ontwerpen en engineeren

Bij het ontwikkelen van een dampopen gebouw denk je vanuit de detaillering. Op basis van materiaalwensen en ontwerpeisen kies je het bouwconcept en de doorsneden van wanden en vloeren. Dit is belangrijk omdat de opbouw van de constructie afhankelijk is van het bouwmateriaal, de verbindingen tussen de verschillende lagen en de methode van de verwerking. De engineeringsfase loopt dus parallel met het ontwerpproces. Samen onderzoeken we materialen zoals hout, vlas, hennep, kurk of cellulose. We modelleren en simuleren de toepassing van deze materialen live in een ontwerpsessie. Specialisten in bouwfysica doen daarna verder hygroscopisch onderzoek en aanbevelingen voor materiaalgebruik.    

Onderzoek en regelgeving voor dampopen bouwen

Aveco de Bondt verzorgt ook alle bouwfysische onderbouwingen voor een gezond gebouw. Onze adviseurs monitoren bijvoorbeeld de vochtontwikkeling of de warmteprestatie van genomen maatregelen tijden de VO- of DO-fase. Ook stellen ze rapporten op na het simuleren van het binnenklimaat in het gebouw. Verder onderzoeken we nieuwe materialen uit reststromen in de landbouw samen met TNO, TU/e en de Avans Hogeschool. Tot slot zetten we ons in om te zorgen dat dampopen bouwen een gelijkwaardige plek krijgt in normen, wet- en regelgeving.

Samenwerken met specialisten in bouwbiologie

Dampopen bouwen is één van de manieren om een gezond gebouw te realiseren. Wil je er meer over weten? Spar dan eens met één van onze bouwbiologen. Zij hebben zich gespecialiseerd in de wisselwerking tussen onze leefomgeving en onze gezondheid. De bouwbiologen van Aveco de Bondt ondersteunen bouwbedrijven, architecten en projectontwikkelaars om de 25 richtlijnen van de bouwbiologie toe te passen in nieuwbouw en renovaties. (baubiologie.de - Institut für Baubiologie + Nachhaltigkeit)  Ook werken ze samen met overheden en bouwteams om bouwbiologische principes te integreren in bijvoorbeeld beleid of plannen voor gebiedsontwikkeling.

Wil jij meer weten over dampopen en biobased bouwen? Neem contact op met onze Carla!
Carla  Rongen
Carla Rongen
Specialist Circulair en Gezond Bouwen
T 06 83 217 248
crongen@avecodebondt.nl

Deze dienst valt onder ons programma