HomeProjecten Space-S

Space-S

Eindhoven

Space-S is onderdeel van Strijp-S, dat transformeert van industrieterrein naar hoog stedelijk gebied. Dit betekent dat er in de wijk een relatief grote 'massa' wordt ontwikkeld die past bij de stedelijke dichtheid. Sinds december 2012 hebben de toekomstige bewoners van Space-S vol energie en inspiratie meegewerkt aan hun ideale buurt en hun ideale huurwoning. De Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf (opdrachtgever Strijp-S) geeft klanten hier de unieke kans om hun eigen ruimte te creëren.

Rol Aveco de Bondt

In opdracht van Stam + De Koning Bouw heeft Aveco de Bondt in dit project de rollen van hoofdconstructeur en adviseur Bouwfysica en Geluid vervuld. Aveco is in nauwe samenwerking met opdrachtgever, architect en aannemer in een vroeg stadium begonnen met het ontwerpen van de zeven gebouwen. De bewoners zijn in collectieve ‘Labs’ gevraagd om hun visie en voorkeur omtrent een aantal belangrijke woonaspecten te geven. Conform de wensen van de opdrachtgever en op aangeven van de wensen van de toekomstige bewoners, zijn negen appartementtypes ontwikkeld die volgens de optimale verdeling over de zeven gebouwen zijn verspreid. Een uitdaging daarbij is het vinden van een hoofddraagconstructie die kan aansluiten bij elk gebouw en elk appartementtype en die toch een bepaalde eenvoud en repetitie in zich heeft, ondanks de verschillen in uitstraling tussen de gebouwen. Een andere uitdaging betrof het ontwerp van geluidluwe woonvertrekken op deze binnenstadlocatie. 

In opdracht van WSP en KWS ontwerpt Aveco de Bondt ook de volledige buitenruimte.

Geïntegreerd BIM model

Een uniek kenmerk van dit project is dat in goede samenspraak met de teampartners is gekozen voor een geïntegreerd BIM model dat is opgezet binnen Revit . Hierbij werken alle partijen binnen hetzelfde, samengestelde, BIM model, in dit geval opgezet in Autodesk Revit. Dit vereiste goede afspraken en een gestructureerde projectleiding vanuit de aannemer. Om daarbij een zo optimaal mogelijke samenwerking te garanderen, is door de aannemer een werklocatie ingericht waar alle partijen hun werkzaamheden konden verrichten. Dit heeft geleid tot een zeer nauwe en prettige samenwerking waarin snel geschakeld kon worden en in zeer kort tijdsbestek een uniek eindresultaat is geleverd.

Mix van woontypen

Als het hele plan gereed is in het voorjaar van 2017 dan staan er 402 huurwoningen in een mix van allerlei verschillende typen, verdeeld over zeven gebouwen. Het was een wens van de bewoners om die mix overal door te voeren. Op bijna elke verdieping van elk gebouw zijn verschillende woningtypen. Er komen 151 appartementen (variërend van klein tot groot), 61 lofts, 44 studio´s voor begeleid wonen met drie gemeenschappelijke ruimtes en 143 studentenwoningen.

Contactpersoon

Roald Damoiseaux Eindhoven Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Stam + De Koning Bouw B.V.
 • Periode
  2013 - 2017
 • Status
  Lopend. Uitvoering casco ca 50% gereed
 • Diensten
  Constructies, 3D scanning en modelling, Ontwerp buitenruimte, Bouwfysica
 • Projectcategorieën
  Gebouwen

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+