icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Waterdataplatform ARGUS

Van grondwatersystemen tot drainage- en infiltratiesystemen; ze bevatten tegenwoordig veel sensoren. Je hebt daardoor als beheerder een schat aan informatie tot je beschikking. Het waterdataplatform ARGUS helpt je om de kwaliteit van al die data te bewaken, verbeteren, slimmer te benutten en om te zetten in doelmatige acties.

Leon van Hamersveld MSc

Centrale controle en opslag van waterdata

ARGUS brengt datastromen uit meerdere bronnen en meetnetten samen in één database. Het platform ordent en controleert de data voor jou. Bij eventuele datagaten en meetfouten krijg je een correctievoorstel. ARGUS is zo een doelmatige aanvulling als het meetnetbeheer is uitbesteed bij uitvoerende partijen zonder geohydrologen. Doordat je data veilig in de Cloud staan, kan je ze altijd en overal makkelijk benaderen. Dus ook als je buiten naast graafwerkzaamheden staat of een presentatie houdt over een voorgenomen aanpassing aan het watersysteem. Bovendien kun je de data vanuit ARGUS via (REST)API’s makkelijk delen met partners die andere platforms of softwarepakketten gebruiken. Zo kun je op een efficiënte, datagedreven manier waterkeuzes onderbouwen en leg je de betrouwbare basis voor analyses of zelfs geautomiseerde aansturing.

Argus Infographic nieuws 23082022.jpg

Slimme analyse- en waarschuwingsmodules

Data zijn nooit een doel op zich. Het draait natuurlijk om de informatievragen, verbanden, de trends, de afwijkingen en bijhorende acties. Is een situatie normaal of moet je ingrijpen? ARGUS helpt je om jouw datastromen om te zetten in waardevolle inzichten. Het platform bevat hiervoor verschillende analyse- en waarschuwingsmodules.

Komt een grondwaterstand onder of juist boven de signaleringswaarde van een peilbuis, waardoor bijvoorbeeld een veenlaag droog dreigt te vallen of kruipruimtes nat worden? Of daalt de grondwaterstand onverklaar hard, omdat er mogelijk iemand in het gebied aan het bemalen is? Stijgt de waterstand in een meetpunt meer dan in de omliggende meeptunten? Dan waarschuwt ARGUS jou.

Ook is het mogelijk om op maat gemaakte analysescripts (AI of machine learning) voor scenarioberekeningen aan jouw platform te koppelen. Zo kan je anticiperen op onder meer periodes van langdurige droogte en communiceren met stakeholders voordat ze de gevolgen daarvan merken in de vorm van schade of onttrekkingsverboden. Doordat ARGUS de analyses voor je uitvoert, houd jij tijd over voor kerntaken zoals klimaatadaptatie, beheer van assets en bewonerscontact.

Visualisatie via kaarten en dashboards

ARGUS projecteert de data op GIS-lagen en visualiseert de uitkomsten in een overzichtelijk dashboard. Je ziet in één oogopslag hoe jouw watersysteem, waterassets, waterinfrastructuren of jouw meetnetten zelf functioneren. Natuurlijk kun je de dashboards zelf inregelen, zodat je kunt sturen op basis van data die voor jou het meest relevant zijn. Er zijn verder modules beschikbaar met interactieve en bijna real-time kaartverhalen. Zo kun jij collega’s, bewoners of andere stakeholders geautomatiseerd informeren over de actuele watersituatie én de betekenis ervan.

Ontwikkeld samen met waterbeheerders

ARGUS is ontwikkeld in samenwerking met waterbeheerders en waterspecialisten. Aveco de Bondt beschikt bovendien over meer dan 30 jaar ervaring in meetnetbeheer (>4.000 meetpunten in beheer) én de toepassing ervan in praktijkgericht onderzoek. Hierdoor ben jij verzekerd van een waterdataplatform dat intuïtief is in gebruik en nauw aansluit bij de uitdagingen waar jij elke dag mee te maken hebt. We helpen je om ARGUS helemaal op maat in te richten voor jouw organisatie en gebruikers op weg te helpen. Zodat je het maximale uit het platform en jouw data haalt.

Aan de slag met Argus? Neem contact op met Leon!
Leon van Hamersveld MSc
Projectmanager Stedelijk & Landelijk Water
T 06 532 463 44
lvhamersveld@avecodebondt.nl