Winst innovatiecompetitie!

25 jan. 2024 • 6 min leestijd

Aveco de Bondt en Van Aalsburg slaan de handen ineen. In 2022 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een innovatiecompetitie uitgezet onder de SBIR (Small Business Innovation Research). Met de SBIR-competitie daagt de overheid ondernemers uit om innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke opgaven. De opdracht ging over het ontwikkelen van een biobased en circulaire oeverbescherming, met het doel om een oeverbescherming te creëren van – bij voorkeur – 100% biobased en circulair materiaal. Samen met hoofdaannemer Van Aalsburg B.V. en BWZ-Ingenieurs hebben we ons voor deze competitie ingeschreven, waarin we nu door mogen naar de volgende fase.

Een bekende samenwerking

In het verleden hebben we frequent samengewerkt met Van Aalsburg B.V. aan diverse projecten. Hieruit is een fijn samenwerkingsverband ontstaan, waarin beide partijen elkaar ondersteunen. Zo ook tijdens deze SBIR-competitie. Gezamenlijk is een projectplan opgesteld, waarin het innovatieve idee voor een biobased en circulaire oeverbescherming is gepresenteerd.

Van Aalsburg Zuidlaren 2

Door naar de volgende fase

We zijn trots om te mogen melden dat we met ons projectplan geselecteerd zijn voor fase 2 van deze SBIR! In deze fase gaan we onderzoeken of onze innovatieve oeverbescherming bruikbaar is en gaan we deze doorontwikkelen. Maar hoe ziet dit idee er precies uit?

Slim gebruikmaken van bekende materialen

Ons idee is vooral gebaseerd op de slimme toepassing van materiaalgebruik, met name materiaal dat we in Nederland in overvloed hebben. In dit geval is dat rijshout. Rijshout zijn de staken en tenen van wilgenhout, dat langs veel rivieren in Nederland groeit. Door van dit type hout stevige bundels te maken, krijg je wiepen. Wanneer je de wiepen tussen houten palen laat verweven, kan je deze goed inzetten als oeverbescherming. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het veelvoorkomend, volledig natuurlijk en circulair is.

Bovendien hoeven er geen bomen gekapt te worden, in tegenstelling tot de nu veelgebruikte hardhouten oeverbescherming. Daarnaast kan de materiaalwinning lokaal plaatsvinden, omdat wilgen langs veel rivieren groeien. Waarom zou je rijshout uit Friesland halen wanneer er in Brabant ook wilgen groeien? Dat bespaart tijd, geld en vooral CO2 doordat er geen grote afstanden afgelegd hoeven te worden.

Hoe gaan we verder in de volgende fase?

Voordat we ons innovatieve idee kunnen inzetten in de praktijk moeten we ze eerst gaan testen. Wat belangrijk is te weten voordat we overal in Nederland de wiepen beschoeiing inzetten, is of ze van voldoende kwaliteit zijn. Kunnen ze de gronddruk aan? Wat is de levensduur? Hoeveel wiepen moet je gebruiken om een optimale oeverbescherming te maken? Op deze interessante vragen gaan we het antwoord geven door het uitvoeren van testen en onderzoeken. 

Van Aalsburg

Wat gaat Aveco de Bondt doen?

Op het Van Aalsburg B.V. terrein gaan we testopstellingen maken, allemaal met andere parameters. In februari gaan we starten met de praktijktesten. Afgelopen maanden stonden in het teken van het voorbereiden van de testopstellingen en het materiaal. Dat ronden we deze maand af, waardoor we van februari tot augustus de tijd hebben voor het testen en meten. De testopstellingen belasten we met gewicht om zo de sterkte van de wiepen te testen.

Nadat de praktijktesten voltooid zijn gaan we de resultaten analyseren om rekenregels  op te stellen. Wanneer we dat compleet hebben is dit project geslaagd: we kunnen voor elke locatie in Nederland precies berekenen waar de wiepen aan moeten voldoen om sterke, efficiënte oeverbescherming te maken

Op de hoogte blijven van de wiepen oeverbescherming?

In het voorjaar geven we je een update over het verloop van de praktijktesten. Houd onze site in de gaten!

Testlocatie van Aalsburg

slide.title slide.title slide.title

Meer weten over dit bericht? Vraag het onze experts!

Jeroen Gmelig Meyling
Projectmanager Ruimtelijke Inrichting & Beheersing
jgmeligmeyling@avecodebondt.nl
+31 6 576 13 567