Constructie modulaire houtbouwwoningen M’DAM

In Monnickendam staat één van de grootste houten woongebouwen van Nederland: M’DAM. Aveco de Bondt was hoofdconstructeur voor dit bijzondere, circulaire woongebouw dat is opgebouwd uit prefab modules.

Opdrachtgever

De Groot Vroomshoop

Plaats

Monnickendam

Fase

Afgerond

M’DAM: een woongebouw dat is opgebouwd uit prefab modules

M’DAM is een woongebouw met 62 appartementen en een bruto vloeroppervlakte van 5.430 m2. Bijzonder aan dit gebouw is dat de appartementen bestaan uit geprefabriceerde modules. In de fabriek zijn al voorzieningen aangebracht zoals de badkamer, installaties en deuren. Een appartement kan bestaan uit één of meerdere modules. De modules komen kant-en-klaar aan op de bouw en hoeven alleen maar gestapeld en/of geschakeld te worden.

Afbeelding 1 Project Constructie modulaire houtbouwwoningen M DAM

Modules gemaakt van Cross Laminated Timber

De modules voor de appartementen van M’DAM bestaan grotendeels uit massief hout. Het gaat om Cross Laminated Timber (CLT). Bij CLT zijn verschillende houtlagen kruislings op elkaar bevestigd. Daardoor heeft CLT een sterkte, stabiliteit en stijfheid die vergelijkbaar is met beton.

Constructie van bergingen, trappenhuizen, galerijen en balkons

Aveco de Bondt verzorgde de constructieve berekeningen voor de fundering van het complex, maakte het palenplan en ontwierp diverse (uitkragende) staalconstructies voor de trappenhuizen, bergingen, galerijen en balkons. Daarnaast voerden onze constructeurs de controle op de constructie van de houtbouwmodules uit voor De Groot Vroomshoop, dat deze modules engineerde en prefabriceerde en M’DAM bouwde.

Aandachtspunten voor onze constructeurs

  • Onder een deel van de appartementen bevinden zich bergingen. Deze bergingen zijn voorzien van een traditionele staalconstructie met liggers op staalkolommen, die de prefabmodules dragen. Aveco de Bondt maakte de berekeningen voor deze constructie en borgde daarbij dat de constructie sterk genoeg is om modules te dragen.
  • Het appartementencomplex is in totaal drie tot vier bouwlagen hoog en bevat diverse trappenhuizen in een staalconstructie. Die zijn zoveel mogelijk los gehouden van de houtbouwmodules, in verband met werkingsverschillen en het voorkomen van geluidslekken.
  • Waar je normaal bijvoorbeeld galerijen of balkons na de ruwbouwfase bevestigt aan de staalconstructie, gebeurde dat bij M’DAM door middel van uitsparingen in modules die al voorzien zijn van gevelbekleding. Dat vroeg om aandacht van onze constructeurs, die tevens borgden dat in de appartementen geen trillingen voelbaar zijn wanneer er iemand over de galerij loopt.

Toenemende aandacht voor bouwen met hout

M’DAM was bij de oplevering het grootste houten woongebouw van Nederland. Op steeds meer plekken in Nederland wordt hout toegepast bij de realisatie van woningen. Dat heeft alles te maken met het feit dat hout lichter is dan beton en staal, waardoor een complete module geprefabriceerd en vervoerd kan worden. Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat. Houtbouw biedt daarmee volop kansen voor projectontwikkelaars en aannemers met duurzame ambities.

Afbeelding 2 Project Constructie modulaire houtbouwwoningen M DAM

Expertise in constructie van houtbouwcomplexen

Het ontwerpen en construeren van houtbouwcomplexen vraagt specifieke expertise. Zo gelden er andere voorschriften en rekenregels. Ook is bij houtbouw de detaillering maatgevend voor de afmeting van de constructie: het aantal benodigde bevestigingspunten bepaalt bijvoorbeeld de afmetingen van balken die je kunt toepassen. Aveco de Bondt heeft inmiddels ruime ervaring opgebouwd in houtbouwconstructies en ontwikkelt die steeds verder door. Hierdoor zijn we een interessante partner voor projectontwikkelaars, architecten en aannemers die zich richten op houtbouw.

Meer weten over dit project? Vraag het onze experts!

ing. Eelco Dijkstra
Constructeur bouwkundige constructies
edijkstra@avecodebondt.nl
+31 6 824 92 610