Constructie modulaire hybride woontoren Amsterdam

De hoogte in met hout? Het kan, blijkt in Amsterdam-Noord. Daar verrees een 27 meter hoge hybride woontoren met prefab CLT-modules. Aveco de Bondt borgde als hoofdconstructeur onder meer dat deze houten modules veilig kunnen ‘werken’ rond de betonnen kern.

Opdrachtgever

De Groot Vroomshoop

Plaats

Amsterdam

Fase

Afgerond

Timber House - zoals de woontoren heet - staat in de nieuwe Amsterdamse wijk Buiksloterham. De woontoren is 23 meter hoog en bestaat uit 7 bouwlagen met een bruto vloeroppervlak van bijna 2.000 m2. Op de begane grond zijn bergingen en kantoorruimtes gesitueerd. De overige verdiepingen bevatten in totaal 22 vrije sector huurappartementen

Sneller bouwen met prefab modules

Bijzonder aan het gebouw is dat de appartementen bestaan uit geprefabriceerde modules. In de fabriek zijn al voorzieningen aangebracht, zoals de badkamer, installaties en deuren. Een appartement kan bestaan uit één of meerdere modules.

De modules komen kant-en-klaar aan op de bouw en hoeven alleen maar gestapeld en/of geschakeld te worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller te bouwen en is er minder (opslag)ruimte nodig op de bouwplaats. Ook is het mogelijk om de modules later weer te demonteren en elders opnieuw te plaatsen.

Afbeelding 1 Project Constructie modulaire hybride woontoren Amsterdam

CO2-opslag in houten appartementen

De modules voor de woontoren in Buiksloterham bestaan grotendeels uit massief hout. Het gaat om Cross Laminated Timber (CLT). Deze platen bestaan uit verschillende houtlagen die kruislings op elkaar bevestigd zijn. Een belangrijk voordeel van de toepassing van CLT, is dat de houten modules CO2 opslaan. In totaal zit er 207.944 kilogram CO2 in Timber House. 

Stabiliteit door koppeling met een betonnen kern

De hybride woontoren staat op een betonnen fundering met dpa-palen. Dat zijn grondverdringende schroefpalen met een groot draagvermogen. De houten prefabmodules ontlenen hun zijdelingse stabiliteit aan een betonnen liftschacht in het hart van het gebouw. Door de lichte opbouw van de houten modules te combineren met een betonnen kern is het mogelijk om de hoogte in te gaan.

Afbeelding 2 Project Constructie modulaire hybride woontoren Amsterdam

Constructieve samenhang van gebouwdelen

De engineering en constructieve berekeningen voor de prefab modules zijn uitgevoerd door aannemer De Groot Vroomshoop. Aveco de Bondt borgde als hoofdconstructeur de constructieve samenhang van de verschillende gebouwdelen. Daarvoor zijn onder meer gewichts- en stabiliteitsberekeningen gemaakt. Ook vond nauwe afstemming plaats met alle betrokken partijen, waarbij Aveco de Bondt een coördinerende en regisserende rol vervulde.

Opvangen van verschillen in elastische verkorting

Uitdaging bij het construeren van de woontoren vormde de verschillen in elastische verkorting tussen de betonnen kern en de houten modules. Hout wordt sneller en verder ingedrukt door de belasting die erop komt te staan. En door veranderingen in de luchtvochtigheid zetten de houten modules uit of krimpen ze juist. Het gebouw moet dus kunnen werken, zonder dat de stabiliteit in gevaar komt of dat het gebouw scheef gaat staan. Daarvoor zijn onder meer verticale slobgaten toegepast, zodat de koppelingen tussen de modules en de betonnen kern bewegingsruimte hebben.

Snel schakelen bij verrassingen in bestaande fundering

Op de plek waar Timber House gebouwd is, lag al een betonnen fundering waarvoor door een andere partij tekeningen en berekeningen waren gemaakt. Tijdens de start van de bouw stuitte aannemer De Groot Vroomshoop op afwijkingen en bleken diverse funderingspalen kapot. Aveco de Bondt maakte direct nieuwe berekeningen en dacht mee over aanpassingen om de fundering op orde te brengen. Hierdoor kon het bouwproces met minimale vertraging hervat worden.

Expertise in constructie van houtbouwcomplexen

Aveco de Bondt was in de afgelopen jaren al betrokken bij de constructie van diverse hybride en houten gebouwen. Het ontwerpen en construeren van zulke gebouwen vraagt specifieke expertise. Zo gelden er andere voorschriften en rekenregels voor houtbouw. Met haar ervaring en kennis dit gebied is Aveco de Bondt een interessante partner voor projectontwikkelaars, architecten en aannemers die zich richten op houtbouw.

Meer weten over dit project? Vraag het onze experts!

ing. Helga Madrousian
Constructeur Bouwkundige constructies
hmardrousian@avecodebondt.nl
+31 6 100 38 442