icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Geografische Informatie Systemen (GIS)

Bij ruimtelijke opgaven zijn geografische data ontzettend waardevol. Aveco de Bondt helpt overheden en bedrijven om die data te analyseren, te visualiseren en te ontsluiten. Dat doen we met behulp van Geografische Informatie Systemen (GIS).

Chantal van der Poel
Chantal van der Poel

In zo’n systeem kun je allerlei soorten geografische data verwerken. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan inspectiedata van wegen of objecten, data uit bodemonderzoeken of ruimtelijke gegevens over klimaatadapatie en de energietransitie. Deze data kun je op een slimme manier combineren met data zonder ruimtelijke kenmerken. Zo krijg je een compleet databeeld voor jouw opgave!

Wouter_van_Dijk_FieldMap_bijgesneden.jpg

Data inwinnen

Veel data is al beschikbaar in Nederland, maar wij kunnen ook ondersteunen bij het inwinnen van data. Hiervoor hebben we mobiele apps beschikbaar om tijdens veldbezoeken foto’s en andere data op te slaan. Een andere mogelijkheid is om via een digitale vragenlijst op een eenduidige en gestandaardiseerde manier (ruimtelijke) gegevens in te winnen. Bekijk het voorbeeld van dijkinspecties hoe we dit inzetten. Deze gegevens zijn weer te combineren met de al beschikbare data.

Geodata en visualisatie_2.jpg

Van data naar inzicht

Door de data op de juiste manier te combineren is het vervolgens mogelijk om slimme analyses te maken. Waar in de gemeente krijg je natte voeten bij extreme regenval? Welke daken van woningen, bedrijfspanden of overheidsgebouwen bieden nog ruimte voor zonnepanelen? Welke wijken verdienen gezien de demografische ontwikkelingen aandacht bij het plannen van nieuwe speeltuinen? Zo zet je geodata om in waardevolle inzichten.

Ontsluiten van data

De analyses en data in GIS deel je op verschillende manieren met collega’s, samenwerkingspartners, inwoners van een gebied of andere stakeholders:

  • Viewers: Deel je geodata via 2D- of 3D-kaarten met handige functionaliteiten. Zo maakt iedereen gebruik van dezelfde data! Handig voor bijvoorbeeld samenwerking tussen afdelingen of bij beleidsmatige vraagstukken.
  • Storymaps: Presenteer je geodata in een interactief, online kaartverhaal. Daarbij kun je ook foto’s, video’s en andere media integreren. Neem de lezer mee in het verhaal en maak de interpretatie van de data laagdrempelig voor de leek. Perfect voor bijvoorbeeld participatietrajecten en stakeholdermanagement.
  • Dashboards: Bundel (geografische) data in één overzicht, met diagrammen, tabellen en KPI’s. Ideaal voor bijvoorbeeld monitoring en sturing op beleidsdoelen.
Tijdelijk een externe GIS-expert nodig of compleet ontzorgd worden bij het analyseren, ontsluiten en visualiseren van geodata? Onze ondersteuning is flexibel en op maat!

Voorbeeld dashboard

Toepassing geodata voor MT-polder

Experts in geodata

Wat je vraagstuk ook is, onze geodata-experts helpen jou graag om (ruimtelijke) data optimaal te benutten. Als integraal onderdeel van de projecten combineren we de juiste data binnen applicaties zoals ArcGIS en QGIS. Voor het automatiseren van processen maken we gebruik van FME- en Python-scripts. We ontsluiten de resultaten voor je via ons Geoportaal. Dit is een beveiligd ArcGIS Enterprise portaal. Je bepaalt zelf met wie jouw geodata wordt gedeeld. GIS wordt vaak toegepast in combinatie met  bijvoorbeeld quickscans, gebiedsscans en is onderdeel van alle programma's bij Aveco de Bondt, zoals stedelijk water en ondergrond, stedelijke gebiedsontwikkeling en ontwikkeling landelijk gebied.

 

Aan de slag met geodata en GIS? Neem contact met ons op!
Chantal van der Poel
Chantal van der Poel
Adviseur Geodata & Visualisatie
T +31 6 305 13 583
cvdpoel@avecodebondt.nl

Deze dienst valt onder ons programma