icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Dampopen bouwen

Het bewustzijn dat gebouwen en gebieden een effect hebben op de gezondheid van mensen groeit. Daarmee neemt ook de vraag naar ‘gezond’ bouwen toe. Een van de manieren om gezond te bouwen is dampopen. Wij adviseren in het toepassen van deze techniek.

Dampopen bouwen

Dampopen is een bouwtechniek waar, door het gebruik van natuurlijke materiaal, waterdamp gemakkelijk van binnen naar buiten kan – en andersom. Terwijl het gebouw wel gewoon lucht-, wind- en waterdicht blijft. Dit zorgt voor een ademend klimaat in het gebouw en gezonde binnenlucht. Dampopen bouwen is daarom een goede oplossing bij energieneutrale gebouwen. 

 

20221122_150154.jpg

Ontwerpadvies dampopen bouwen

Dampopen bouwen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van de lucht in een gebouw. Wij geven ontwerpadvies om de techniek van dampopen bouwen toe te passen bij gebouwen. Daarnaast kunnen we aanbevelingen doen aan producenten en leveranciers voor duurzame materialen.

IMG-20211021-WA0008.jpg

Van constructie tot ontwerpadvies en aanbevelingen

Voor een dampopen gebouw beginnen we bij de constructie. Het is belangrijk dat in de constructie geen damp-dichte materialen gebruikt worden, zoals vochtremmende schermen of folies. Natuurlijke isolatiematerialen zoals vlas of hennep zijn nodig om het gebouw te laten ‘ademen’. Op basis daarvan leveren we advies voor het ontwerp van een dampopen gebouw en aanbevelingen voor materiaalgebruik.

Waarom dampopen bouwen?

Een dampopen gebouw kent veel voordelen:

  • Geen hittestress. Een dampopen gebouw is van nature warmteregulerend. Zo ontstaat er geen hittestress gedurende de zomerdagen.
  • Voldoet aan eis van TOjuli. De techniek maakt het mogelijk om zonder airco-installaties te voldoen aan de nieuwste eis van TOjuli.
  • Energiezuiniger in de winter. Door het warmte-regulerende vermogen is een gebouw in de winter juist energiezuiniger.
  • Kostenbesparend. Omdat het gebouw energiezuiniger is kan er installatie-arm gebouwd worden. Dit scheelt aanzienlijk in de bouwkosten (installaties kosten vaak 30 á 40% van de totale bouwsom).
  • Draagt bij aan energieprestatie. Bovendien is het gebouw meer circulair, vanwege de natuurlijke materialen en minder benodigde installaties.
Wil jij meer weten over dampopen bouwen? Neem contact op met onze expert!
Max   Drath
Max Drath
Specialist Duurzaamheid
T +31 6 129 97 863
mdrath@avecodebondt.nl

Deze dienst valt onder ons programma