icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Aveco de Bondt deelt kennis tijdens de Week van de Circulaire Economie

Actueel · 25 januari 2023

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 februari 2023 vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week openen tal van circulaire organisaties hun deuren om kennis uit te wisselen. Zo versnellen we de transitie naar de circulaire economie. Aveco de Bondt doet dit jaar weer mee met een eigen programma. Wij geven interessante lezingen en delen we waardevolle kennisartikelen over circulariteit.

Circulariteit bij Aveco de Bondt

Aveco de Bondt adviseert opdrachtgevers over het succesvol toepassen van circulariteit. Dit doen wij over circulaire en duurzame keuzes op beleids- en projectniveau en maken dit meetbaar en aantoonbaar. Denk hierin aan materiaalgebruik, circulair ontwerpen, het opstellen van materialenpaspoorten, het onafhankelijk worden van fossiele grondstoffen en het ontwikkelen van routekaarten en dashboards voor het meten van circulariteit.  

Daarnaast helpen we hen stappen te zetten richting circulair bouwen, door kennis van onderwerpen als biobased materiaalgebruik, bouwbiologie, dampopen en losmaakbaar bouwen in te zetten en trainingen te geven.  Circulariteit en duurzaamheid zijn een rode draad in onze organisatie. De kennis en adviezen hierover komen ook terug in andere kennisgebieden zoals waterbeheer, klimaatadaptie, infrastructuur en gebiedsontwikkeling.

Programma van lezingen

Do's Dont's van circulair ontwerpen – Besloten event

  • Dinsdag 7 februari
  • Tijd: 12:00 – 15-00 uur
  • Locatie Vianen

Aan de hand van drie projecten bespreken we de do's en dont's van circulair ontwerpen. Dit is een besloten event. Na het event delen wij een kennisverslag op onze website.

Bouwen met de Natuur 2.0 - CO2-neutraal & biobased bouwen 

  • Donderdag 9 februari
  • Tijd : 10:00 - 12:30 uur
  • Locatie: Online sessie 

Moeder natuur is onze circulaire inspiratiebron. Aan de circulaire ontwerptafel gaan we in gesprek met een aantal gasten. Onder andere met een hennepboer, CHRITH architects en Studio STEPHAN SCHAGEN, over het denken in kringlopen en waarbij we stilstaan bij:
1. Wat kun je vandaag al met 'traditionele' biobased bouwmaterialen?
2. Welke ontwikkelingen zijn er in experimentele biobased bouwmaterialen?  
3. De kringloop sluiten met biobased en niet-plantaardige natuurlijke bouwmaterialen   

Lineaire processen ombuigen tot circulaire oplossingen

  • Donderdag 9 februari
  • Tijd: 10:00 – 12:30 uur
  • Locatie: Online sessie

Hoe beïnvloed je de circulaire ontwerpprocessen, waardoor er daadwerkelijk kansen en mogelijkheden voor de circulaire economie in de bouwsector ontstaan? Uit de praktijk weten we dat er veel radertjes in elkaar moeten vallen om de circulaire economie te laten draaien. Er springt er één in het oog: Hoe wordt het proces zo met de stakeholders ingestoken dat er daadwerkelijk in mogelijkheden en kansen wordt gedacht?

Design thinking en waardecreatie zijn daarbij sleutelwoorden. Vanuit de circulaire ontwerpopgave hebben Twijnstra Gudde en Aveco de Bondt speciaal voor deze sessie de handen in een geslagen om te laten zien hoe beide adviesbureau’s in de praktijk lineaire processen ombuigen tot circulaire oplossingen. Door het inzetten van design thinking, reframing en de inzet van serious gaming worden er mogelijkheden blootgelegd.

Kennisartikelen over circulariteit

Naast het openstellen van (online) lezingen, delen wij in deze week ook artikelen over het thema circulariteit. Onder andere een blog over het materialenpaspoort in samenwerking met Madaster. Verder lanceren we een game waarmee je circulariteit een praktische invulling geeft en je doelen bereikt.

Wil je niks missen, volg dan onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de News Alert.

Wil je meer weten over circulariteit? Vraag het Emma!
Emma  Klamer
Emma Klamer
Adviseur
T +31 6 105 58 871
eklamer@avecodebondt.nl