icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Hoe gamen met kabouters helpt bij lastige duurzaamheidvragen

Actueel · 06 februari 2023

Ga je aan de slag met complexe vraagstukken op het gebied van duurzaamheid of circulariteit? Dan helpt het om te starten met een spelletje, merken Aveco de Bondt-adviseurs Floris van der Kleij en Jetske Mulder. Ze ontwikkelden een serious game die je op een verfrissende manier laat nadenken over dilemma's en oplossingen.

Het bordspel draait om een groep kabouters die in BosRijk woont. Ze gebruiken er stroom, produceren er afval en reizen er met auto’s en vliegtuigen. Dat legt druk op hun leefomgeving: het bos vertoont hier en daar al lege plekken en minder gezonde bomen. Kunnen de kabouters dit nog omdraaien, terwijl de boseconomie wel gewoon moeten blijven draaien?

Het bos redden én geld verdienen

Als speler ben jij zo’n kabouter en krijg je elke speelronde een opdracht. Laat je de grote kerstboom van BosRijk bijvoorbeeld branden op een dieselgenerator of op zonne-energie? En kies je voor je nieuwe schuurtje gerecyclede of nieuwe materialen? Door duurzame keuzes te maken creëer je een ecolint en red je het bos, maar pas op: je portemonnee met kastanjes raakt snel leeg. Je moet dus ook innoveren en onderhandelen om te winnen.

20230202_151405.jpg

Vrijer nadenken over duurzaamheid

“Het mooie aan het spel is dat je voor dezelfde dilemma's komt te staan als in de werkelijkheid, maar een grotere handelingsvrijheid hebt en meer spontaniteit krijgt omdat het niet over jouw organisatie gaat. Je kunt bijvoorbeeld ‘ruziemaken’ zonder dat het relaties beschadigt en out-of-the-box-opties uitproberen zonder dat iemand je voor gek verklaart. Of je mening geven over een keuze die wel duurzaam lijkt, maar het eigenlijk niet is. Terwijl je die anders misschien inslikt omdat anderen meer kennis van zaken of ervaring hebben dan jij”, vertelt Floris.

Positief effect op groepsproces

De serious game heeft bovendien een positief effect op de dynamiek in processen en de sfeer in teams, merkt Jetske. “Je hebt samen ervaren hoe complex het is om duurzame of circulaire keuzes te maken, waardoor je meer begrip krijgt voor de ander. Ik merk dat gesprekken oplossingsgerichter worden en dat deelnemers makkelijker praten over wat ze lastig vinden. Op momenten dat het schuurt, grijpen ze bijvoorbeeld terug op metaforen uit het spel. Ze spelen dan even de ‘slechtgemutste kabouter’, waarmee ze op een laagdrempelige manier een kritische noot plaatsen.

Spelen met je team of afdeling

Je hebt minimaal 4 spelers nodig voor BosRijk, maar het is nog leuker om met teams te spelen en in zo’n team te discussiëren over opdrachten, keuzes en strategieën om het bos te redden. Op die manier kan je het spel met 24 mensen tegelijk spelen. De serious game duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Een spelleider van Aveco de Bondt geeft een korte introductie en helpt spelers waar nodig.

20230202_151733.jpg

Design thinking meets gamification

In BosRijk zijn veel principes van design thinking geïntegreerd. Dat is een methode die wereldwijd veel gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen. Daarbij staat de gebruiker en zijn of haar behoeften steeds centraal. Dat is in het bordspel gemixt met beproefde gamification-elementen. Zo kun je elkaar in BosRijk helpen of juist dwarsbomen en stimuleert het competitie-element de motivatie van deelnemers.

Van CO2-prestatieladder tot bouwproject

De serious game is in eerste instantie ontwikkeld voor certificeringstrajecten voor de CO2-prestatieladder. Het bordspel helpt om aan de start van zo’n traject scherp te krijgen wat duurzaamheid is en laat zien dat je zowel technische oplossingen als gedragsverandering nodig hebt om te komen tot CO2-reductie. Je kunt BosRijk echter ook goed inzetten voor andere complexe vraagstukken op het gebied van circulariteit of duurzaamheid. Zo speelden Floris en Jetske het spel al met een waterschap dat nieuwe loodsen gaat bouwen, met een projectontwikkelaar die een nieuwe wijk wil realiseren en bij een traject waarin een nieuwe spoorwegovergang ontworpen moet worden.

Meer weten over BosRijk ? Vraag het Floris!
Floris van der Kleij
Floris van der Kleij
Adviseur Duurzaamheid
T +31 6 206 71 008
fvdkleij@avecodebondt.nl