icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Ricks onderzoek brengt houten appartementencomplex weer een stap dichterbij

Blog · 13 juli 2022

Rick Schönthaler (29) studeert structural engineering aan de TU Delft. Voor zijn afstudeerstage onderzoekt hij hoe je houtbouw kunt toepassen in de constructie van appartementencomplexen, zonder dat er te grote hoogteverschillen ontstaan doordat het gebruikte hout gaat ‘werken’.

“Ik had zelf geen specifiek afstudeervraagstuk in gedachten, dus ik ben gewoon het gesprek met Aveco de Bondt aangegaan. Ik had gemaild welke onderwerpen mij interesseerden, in het gesprek dat we hadden kreeg ik vervolgens keuze uit vier verschillende opdrachten. Daar zat dus ook het onderzoek bij naar verticale verkortingsverschillen in houten hybride hoogbouw.”

Hout als alternatief voor beton en staal

“Duurzaamheid is tegenwoordig natuurlijk een hot item in de bouw. Ook voor de constructie van gebouwen wordt gezocht naar duurzame alternatieven voor staal en beton. Hout is zo’n alternatief, maar het heeft wel een relatief lage stijfheid in vergelijking met traditionele constructiematerialen. Dat brengt uitdagingen met zich mee als je de hoogte in wilt.”

Hoogteverschillen in hybride constructies

“Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld een betonnen kern neerzetten waar je houten modules aan hangt.. Die modules ontlenen vervolgens hun zijdelingse stabiliteit aan de betonnen kern. Maar dan houd je nog steeds de uitdaging dat hout sneller en verder ingedrukt wordt door de belasting die erop komt te staan en uitzet en krimpt door bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in een gebouw, waardoor er hoogteverschillen ten opzichte van de betonnen kern kunnen ontstaan.”

Literatuuronderzoek, case study en parameterstudie

“In mijn afstudeeronderzoek heb ik onderzocht hoe je die hoogteverschillen kunt beperken. Ik heb daarbij gekeken naar verschillende configuraties van de houten modules en de verbindingen met de betonnen kern. Mijn onderzoek begon met een literatuurstudie, daarna heb ik een case study uitgevoerd bij een project in Amsterdam en nu ben ik bezig met een parameterstudie. Een tipje van de sluier? De elastische vervormingen door de belasting van de constructie kunnen we voor ongeveer de helft tackelen tijdens de bouwfase. De grootste uitdaging ligt in hoe we kunnen omgaan met het verminderen van het krimpen van het hout. Dat moet nog verder onderzocht worden.”

Goede begeleiding en voldoende uitdaging

Mijn afstudeerstage bevalt tot nu toe heel goed. Aveco de Bondt is een mooi bedrijf en heeft ontzettend veel expertise in huis. Ik krijg goede procesbegeleiding bij mijn onderzoek en mijn begeleiders hebben begrip voor het spanningsveld dat er altijd is bij een afstudeeronderzoek. Als opdrachtgever wil je een onderzoek dat praktisch toepasbare resultaten oplevert, de universiteit focust meer op de wetenschappelijke bijdrage van een onderzoek.Uitdaging? Die heb ik genoeg met deze afstudeeropdracht. Zo heb ik weken rondgelopen met een probleem dat te maken had met het absorptiegedrag van hout als je de modules op de bouwplaats zet. Als je dan ineens een oplossing vindt, voelt dat als een overwinning.”

Contactmogelijkheden met jonge collega’s

“Ik doe mijn onderzoek grotendeels vanuit huis. Eén of twee dagen in de week ga ik naar de vestiging in Holten. De sfeer is professioneel, maar wel gemoedelijk. Je kletst makkelijk met collega’s en er is ruimte voor een lolletje. Wat mij ook wel aantrok toen ik zocht naar een afstudeerplek, is de aanwezigheid van Young Bondts. Dat is een community van collega’s tot 36 jaar. Er zijn af en toe meetings en uitjes, maar je kunt via Young Bondt ook makkelijk de connectie maken met andere stagiairs en starters binnen de organisatie.”