icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Zo bereid je jouw bedrijf voor op de Green Deal

Blog · 21 juni 2022

Europa zet stevig in op het verduurzamen van de Europese economie. De Green Deal van eurocommissaris Frans Timmermans raakt vroeg of laat ook jouw bedrijf of organisatie. Hoe bereid je je daarop voor?

Wat staat er in de Green Deal?

De Green Deal geeft een inkijkje in de ambities die Brussel heeft voor een duurzaam Europa. De Europese Commissie scherpt het huidige doel aan om de CO2-uitstoot te verminderen. De lat ligt hoog, op 55 procent minder uitstoot in 2030 op weg naar nul uitstoot in 2050. Om dat te halen worden alle grote sectoren aangepakt. Van transport tot industrie en landbouw. Europa zet dus hoog in met deze Green Deal en dat is goed nieuws vinden wij! Zo’n Green Deal was een paar jaar geleden nog volkomen ondenkbaar. Dit laat maar weer zien hoe snel een grote verandering kan plaatsvinden.

Wat is de status van de Green Deal?

De Green Deal biedt een kapstok van maatregelen. De lidstaten en de Europese Commissie moeten zelf aan de slag om die maatregelen uit te werken in concrete plannen en wetsvoorstellen. Je kunt de Green Deal dus zien als een aankondiging van ideeën waar de komende tijd over gediscussieerd en aan geschaafd wordt. Het duurt wel even voordat de wetsvoorstellen er door zijn. Welke impact de Green Deal precies gaat hebben, is dus nog niet zeker. Wat wél zeker is? Dat je de komende vijf tot tien jaar kunt rekenen op ingrijpende aanpassingen.

Hoe anticipeer je in jouw bedrijf op de Green Deal?

Bedrijven zijn doorgaans gewend om vooruit te kijken. Het is slim om dat ook te doen op het gebied van duurzaamheid. Want hoe je het ook wendt of keert, Europa is een duurzame koers ingeslagen. De richting van de ontwikkeling is dus duidelijk. Zo zie je dat steeds meer steden emissievrije zones instellen. In Nederland zijn Utrecht en Amsterdam al ver met de plannen, andere grote gemeenten zullen volgen. Het is niet nodig om te wachten tot de wetsvoorstellen uit Europa of Nederland komen. Sterker nog: door nu al te anticiperen heb je straks een sterkere uitgangspositie.

Wat is een handige eerste stap voor bedrijven?

Dat betekent natuurlijk niet dat de verduurzaming van jouw organisatie meteen morgen klaar moet zijn. Anticiperen op nieuwe klimaatplannen begint bij het in kaart brengen van ontwikkelingen die impact hebben op jouw organisatie en de kansen die dat met zich meebrengt. Heb je deze twee aspecten scherp? Dan kun je vervolgens bepalen in welk tempo je de organisatie van je bedrijf moet aanpassen om te kunnen blijven functioneren in een duurzamere economie.

Hoe plan en prioriteer je verduurzaming?

Als je de toekomstige doelstellingen en wet- en regelgeving van Europa en Nederland op een tijdlijn plaatst, is het eenvoudiger om prioriteiten te bepalen. Zo’n tijdlijn helpt om een beter beeld te vormen van hoe de toekomst er uit gaat zien. Bouwen we straks nog voornamelijk met beton? Bezitten woningcorporaties hun panden straks nog zelf als de aannemer het beheer op zich neemt? Gaat vervoer van grondstoffen grotendeels per trein en over water? De duurzaamheidsadviseurs van Aveco de Bondt gebruiken zo’n tijdlijn om een scan te maken van de potentiële impact van al die toekomstige ontwikkelingen op organisaties.

Ben jij benieuwd naar de rest van de tijdlijn of bestaat bij jouw bedrijf interesse in zo’n scan? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

MEER WETEN? VRAAG HET THOMAS!
Thomas  Stegenga
Thomas Stegenga
Consultant Duurzaamheid
T +31 6 832 43 327
tstegenga@avecodebondt.nl