icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Veel gestelde vragen over houtbouw

Blog · 24 november 2021

We krijgen als duurzaamheidsadviseurs bij Aveco de Bondt regelmatig vragen over bouwen met hout. Daarom hebben we de meest gestelde vragen op een rij gezet. Dit deel van de veel gestelde vragen, zijn vragen die wij krijgen van geïnteresseerden die weinig tot geen ervaring met houtbouw hebben. Binnenkort volgt een reeks verdiepende veel gestelde vragen.

Eiken-trap-VW2 blog.jpg

FAQ houtbouw

  1. Is houten hoogbouw wel mogelijk? 
    Jazeker, dat is mogelijk. Je kunt weliswaar niet 1 op 1 onderdelen vervangen door hout, maar met de juiste constructie kun je erg hoog komen. Het merendeel van de woningen is overigens laagbouw. Hybride gebouwen die gedeeltelijk uit hout bestaan dragen overigens  goed bij aan het omlaag brengen van de milieu-impact.

  2. Zijn houten huizen wel stevig genoeg?
    Met hout kun je zeer sterke gebouwen bouwen. Bouwen met hout is eigenlijk alleen een materiaalverschil. Het houtskelet met kolommen en liggers ziet er precies zo uit als een stalen of betonnen uitvoering. Voor bepaalde toepassingen is houtbouw zelfs meer geschikt dan steen of beton. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aardbevingsbestendige gebouwen. Onze experts van Aveco de Bondt helpen je graag bij het ontwerp.

  3. Zijn er genoeg bomen om te kunnen gebruiken in houtbouw?
    Er is genoeg hout beschikbaar. Belangrijk hierbij is wel om Europa als ‘lokaal’ te beschouwen en om uitsluitend duurzaam bosbeheer toe te passen. In Europa groeit per jaar in totaal 800 miljoen m3 hout in bossen waar duurzaam bosbeheer wordt toegepast. Europese landen gebruiken 500 miljoen m3 hiervan. Hierdoor is er nog veel ruimte om met hout te bouwen. Als de in Europa beschikbare voorraad alleen voor de bouw wordt gebruikt, groeit er elke paar seconden een vrijstaand houten huis!

  4. Gaat hout wel lang genoeg mee om in een bouwwerk te gebruiken?
    Houten gebouwen kunnen erg lang mee gaan. Zoals bij elk ander bouwwerk, is correct onderhoud belangrijk. Specifiek bij houten gebouwen is het beschermen tegen vocht erg belangrijk. Indien dit goed gedaan wordt, kan een houten gebouw zeer lang goed blijven.

  5. Is houtskeletbouw niet brandgevaarlijk?
    Houtskeletbouw is niet brandgevaarlijk. Bij bouwen met hout is het om brandveiligheidsredenen ook belangrijk om de juiste dikte van materialen te kiezen. Bij een mogelijke brand, ontstaat er een houtskoollaag op het hout. Deze houtskoollaag zorgt voor een isolerende werking om het hout, waardoor de opwarming van de rest van het hout wordt vertraagd. De inbrandsnelheid hangt af van de houtsoort, gewicht en afmetingen van de constructie. De houtskoollaag zorgt er wel voor dat de houtdoorsnede afneemt. Hier moet je in verband met bezwijking en branddoorslag rekening mee houden wanneer je de afmetingen van het houtskelet bepaalt. Verder neemt bij hout de sterkte van het hout bij brand langzaam af, in tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal, wat ineens kan bezwijken. Hierdoor kun je bij houten gebouwen goed berekenen wanneer een gebouw niet meer veilig is.

  6. Geeft houtskeletbouw geen gedoe met houtrot?
    Houtrot ontstaat wanneer hout gedurende een lange tijd aan vocht wordt blootgesteld. Daarom is het belangrijk om houten gebouwen goed te beschermen tegen vocht. Hout is dampopen, het kan vocht opnemen en afgeven, waardoor je dus geen folies nodig hebt. Ter bescherming tegen regen kan hout behandeld worden met olie of was-olie.
    Sommige soorten hout, zoals lariks, beschermen zichzelf en zijn hierdoor bijna onderhoudsvrij. Aan de balkkoppen is bescherming nodig omdat hier vocht getransporteerd kan worden door de capillaire werking van een boom. Houtrot kan alleen ontstaan als de luchtvochtigheid rondom een balk permanent boven de 80% ligt, terwijl het hout ook permanent in contact staat met zuurstof.
    Indien het hout geen contact heeft met zuurstof, doordat het permanent in water afgesloten is, begint het hout ook niet te rotten.
    De grachtenpanden in Amsterdam bijvoorbeeld, staan op houten funderingspalen en deze zijn 400 jaar oud. Er ontstonden pas problemen toen de grondwaterspiegel zakte en de boven-koppen in contact kwamen met zuurstof. Hierdoor ontstond houtrot. Wanneer je houtbouw goed beschermt, ontstaat er geen houtrot.

Emma  Klamer
Emma Klamer
Adviseur
T +31 6 105 58 871
eklamer@avecodebondt.nl