icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

2500 euro subsidie voor levenscyclusanalyse van biobased materialen

Actueel · 27 juni 2022

Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) komt met een subsidie voor levenscyclusanalyses (LCA’s) van biobased bouwmaterialen. Hiermee nemen de kosten voor een LCA sterk af. Grote kans dus dat het aantal biobased bouwmaterialen in de NMD de komende tijd sterk toeneemt.

Biobased producten zijn nu nog ondervertegenwoordigd in de Nationale Milieudatabase. Hierdoor is de berekening van de milieu-impact van biobased materialen vaak minder nauwkeurig en scoren ze minder goed in MPG-berekeningen (MilieuPrestatie Gebouw) of MKI-berekeningen (milieukostenindicator).

MPG-eis voor bouwvergunningen aangescherpt

Tegelijkertijd scherpt de overheid de MPG-eis voor bouwvergunningen versneld aan. Om aan de aangescherpte eis te voldoen, moeten ontwerpers meer biobased producten gebruiken. Daarom is het belangrijk dat er snel meer biobased materialen in de Nationale Milieudatabase komen.

Meer informatie over de subsidieregeling

De subsidie waar het om gaat heeft officieel ‘Nieuwe categorie 1 productkaarten t.b.v. het opvullen van de witte vlekken in de NMD’. Of kortweg: subsidieprocedure Witte Vlekken. Producenten van biobased bouwmaterialen kunnen een vergoeding krijgen van 2.500 euro per LCA. Wil je weten of jouw biobased product of bouwmateriaal ook in aanmerking komt voor een subsidie? Onze specialisten vertellen je er graag meer over.

Een LCA laten uitvoeren door Aveco de Bondt

Aveco de Bondt kan ook een levenscyclusanalyse voor je uitvoeren. Daarbij analyseren we totale milieubelasting van een materiaal, gedurende de hele levenscyclus. Dit betekent vanaf het grondstofgebruik tot productie, transport, gebruik en latere verwerking van het afval.

MEER WETEN OVER DE SUBSIDIE? VRAAG HET KAMIEL!
Kamiel  Jansen
Kamiel Jansen
Senior adviseur Duurzaamheid
T +31 6 134 59 984
kjansen@avecodebondt.nl