icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Nieuw waterdataplatform voor gemeenten, provincies en waterschappen

Actueel · 23 augustus 2022

Aveco de Bondt introduceert een nieuw cloudplatform dat waterschappen, provincies en gemeenten ondersteunt bij het beheren van hun (grond)watersystemen. ARGUS brengt waterdata samen in één digitale omgeving en ontzorgt beheerders met de analyse en visualisatie van waterdata.

Argus Infographic nieuws 23082022.jpg

Opslag, controle, analyse en visualisatie van waterdata

  • Centrale controle en opslag van waterdata: ARGUS brengt datastromen uit meerdere bronnen en meetnetten samen in één database. Het platform ordent en controleert de data voor jou. Bij eventuele datagaten en meetfouten krijg je een correctievoorstel.
  • Slimme analyse- en waarschuwingsmodules: ARGUS bevat analyse- en waarschuwingsmodules waarmee data worden omgezet in inzichten. Ook is het mogelijk om op maat gemaakte analysescripts (AI of machine learning) voor bijvoorbeeld scenarioberekeningen aan jouw platform te koppelen. 
  • Visualisatie via kaarten en dashboards: ARGUS projecteert de data op GIS-lagen en visualiseert de uitkomsten in een overzichtelijk dashboard. Je ziet in één oogopslag hoe jouw watersysteem, waterassets en/of waterinfrastructuren functioneren.

Tijd besparen en eerder communiceren dankzij ARGUS

“Data zijn ontzettend waardevol voor het beheer van watersystemen, maar in de praktijk zien we dat waterbeheerders vaak te druk zijn om ze regelmatig te analyseren en te interpreteren. Daar helpt ARGUS bij. Komt een grondwaterstand onder of juist boven de signaleringswaarde van een peilbuis, waardoor bijvoorbeeld een veenlaag droog dreigt te vallen of kruipruimtes nat worden? Dan waarschuwt ARGUS je en kun je tijdig anticiperen of communiceren. De interactieve story maps helpen je daarbij. Daarmee kun je collega’s, bewoners of andere stakeholders geautomatiseerd informeren over veranderende waterstanden, nog voordat ze daar zelf iets van merken. Dat bespaart je tijd en zorgt voor meer draagvlak”, vertelt Maarten Kuiper, Leidend Expert Water & Ondergrond bij Aveco de Bondt.

Sneller handelen bij fluctuaties op basis van zelflerende scripts

ARGUS is niet het eerste waterdataplatform, maar bevat wel een aantal unieke functies. Een voorbeeld daarvan zijn de zelflerende scripts. Zijn er fluctuaties in de grondwaterstanden die nooit eerder zijn voorgekomen? Of zijn alle waardes van peilbuizen stabiel, maar is er sprake van één uitschieter? Dan signaleert ARGUS dat en krijg je als beheerder een seintje, zodat je bijvoorbeeld direct op zoek kunt naar iemand die in je gebied een bemaling heeft aangezet. Ook verzorgen we geautomatiseerde koppelingen, zoals aan de BasisRegistratie Ondergrond (BRO). Zo hebben we al honderden meetpunten succesvol gekoppeld.

Ontwikkeld samen met waterbeheerders

ARGUS is ontwikkeld in samenwerking met waterbeheerders. Hierdoor ben jij verzekerd van een waterdataplatform dat intuïtief is in gebruik en nauw aansluit bij de uitdagingen waar jij elke dag mee te maken hebt. Achter het platform zitten de waterexperts van Aveco de Bondt. Aveco de Bondt beschikt over meer dan 30 jaar ervaring in meetnetbeheer (>4.000 meetpunten in beheer) én de toepassing ervan in praktijkgericht onderzoek en beheer. De technische realisatie van het platform is verzorgd door WINGS ICT Solutions, een toonaangevende Europese speler in onder meer het Internet of Things, draadloze 5G-netwerken, Artificial Intelligence en Augmented Reality. Aveco de Bondt en Wings ICT Solutions werken samen binnen diTTo aan de digitale transitie van de watersector.

MEER WETEN OVER ARGUS? VRAAG HET LEON!
Leon van Hamersveld MSc
Projectmanager Stedelijk & Landelijk Water
T 06 532 463 44
lvhamersveld@avecodebondt.nl