icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Eerste Digital Twin Company in de Europese watersector

Actueel · 09 mei 2022

Nieuwe Nederlandse Joint Venture 'diTTo'

Ingenieursbedrijf Aveco de Bondt en het Griekse WINGS ICT Solutions bundelen de krachten. Met de nieuwe Nederlandse joint venture diTTo richten ze zich op het ontwikkelen van digital twins voor de Europese watersector.

Met de joint venture willen Aveco de Bondt en WINGS ICT Solutions de digitale transitie van de Europese watersector versnellen. Een van de doelen is het creëren van aansprekende digital twin referenties voor de Europese markt. Vera Stavroulaki, Maarten Kuiper en Christos Makropoulos vormen samen het dagelijks management van diTTo, dat haar hoofdvestiging in Amstelveen heeft.

Digital twins in de watersector

Digital twins zijn digitale kopieën van bijvoorbeeld keringen, sluizen, gemalen, zuiveringen en watersystemen, die meebewegen met de fysieke realiteit. Het legt verbanden en berekent “wat als scenario’s”. Met zulke digitale kopieën is het mogelijk om waterinfrastructuur op een efficiëntere wijze te ontwikkelen, te bouwen, te monitoren en (preventief) te onderhouden. Dat draagt bij aan de betrouwbaarheid van watersystemen, verlengt de levensduur van objecten en zorgt voor grote besparingen.

Snijvlak van techniek en processen

DiTTo ontwikkelt methodes en technieken voor het maken van digital twins en ondersteunt organisaties om ze stap voor stap te implementeren. Vaak wordt daarbij eerst op basis van input van toekomstige gebruikers een blauwdruk en ‘proof of concept’ gemaakt, om een indruk te krijgen van hoe een digital twin er in de praktijk uit zou kunnen zien. Omdat werken met digital twins in essentie draait om integraal digitaal kennismanagement, is er ook veel aandacht voor de aansluiting tussen de digital twin-benadering en bestaande processen en dagelijkse praktijk.

Van Maeslantkering tot afvalwaterketen

De nieuwe joint venture werkt momenteel aan een digital twin-benadering van één van Nederlands belangrijkste keringen: de Maeslantkering. Het doel daarbij is om onderhoudswerkzaamheden aan de kering te optimaliseren. Een ander mooi voorbeeld is een digital twin voor drainage-infiltratiesystemen, waar de digitale kopie bijdraagt aan het verbeteren van grondwaterbeheer in relatie tot de kwaliteit van de fundering van monumentale gebouwen. Verder werkt diTTo ook aan een zuivering waarbij via een digital twin-benadering de afstemming op de afvalwaterketen wordt verbeterd.

Digital Twin.png

Groeistrategie voor businessline Water&Klimaat

Aveco de Bondt bouwt met de deelname in diTTo haar activiteiten uit op het terrein van waterveiligheid, waterbeschikbaarheid en klimaatadaptatie, met de Nederlandse markt als innovatiemotor. De stap maakt onderdeel uit van de groeistrategie van haar businessline Water&Klimaat, waar zo’n 150 specialisten werken. Speerpunten daarbij zijn de functionele digitalisering van producten en diensten, het intensiveren van de samenwerking met kennisinstellingen en een betere verbinding tussen onderzoek en de dagelijkse praktijk. Dat gebeurt in Nederland bijvoorbeeld via de Topsectoren, in Europa via het HorizonEurope Programma en een actief lidmaatschap van WaterEurope.

Samenwerking met internationale partners

Aveco de Bondt wil dat bewust samen met hoogwaardige, complementaire nationale en internationale partners doen. Zo kwam ook de samenwerking met WINGS ICT Solutions tot stand. Dit Griekse bedrijf brengt binnen diTTo kennis en kunde in op het gebied van software en hardware, Internet of Things, draadloze 5G-netwerken, Artificial Intelligence en Augmented Reality. WINGS ICT Solutions bedient daarmee vier sectoren: milieu (klimaatschade, luchtkwaliteit), infra (energie, gas, water, transport), industrie (voedsel, logistiek) en sociale diensten (gezondheidssector, onderwijs, defensie).


Meer informatie over diTTo.

MEER WETEN OVER DITTO? VRAAG HET AAN MAARTEN!
drs. ing. Maarten  Kuiper
drs. ing. Maarten Kuiper
Directeur Business Line Water
T +31 88 00 48 212
mkuiper@avecodebondt.nl