icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Beekherstel Witterdiep

Actueel · 25 februari 2020

Door klimaatontwikkelingen streeft Waterschap Hunze en Aa’s naar een landschappelijk, cultuurhistorisch en ecologisch herstel van het Beekdal het Witterdiep.

Herinrichting Witterdiep

Op dit moment werkt Aveco de bondt nauw samen met Waterfocus, Atelier voor Water & Landschap, Waterschap Hunze en Aa’s, Gemeente Assen en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aan de herinrichting van het Witterdiep en het bijbehorende beekdal. We richten de beek in volgens de Kaderrichtlijn Water (KRW) eisen. Hierdoor realiseren we minimaal 30.000 m3 waterberging waardoor we wateroverlast in Assen beperken.

Witterdiep natuurlijk meanderen

Het Witterdiep mag straks op een aantal locaties een aantal dagen per jaar uit haar oevers treden.  Dit betekent dat het beekdal natter zal gaan worden. Dit zal ten gunste zijn van de natuurontwikkeling. Daarmee houden we ook het water vast. Het Witterdiep zal weer op een natuurlijke manier op de historische plek gaan meanderen en de bodem wordt opgehoogd zodat de beek minder kwel onttrekt. Dit zorgt voor een positieve natuurontwikkeling. De cultuurhistorische inrichting van het beekdal met de kenmerkende insteekwallen gaan we versterken. Alle maatregelen zijn zo ontworpen dat de landbouw geen negatieve gevolgen gaat ondervinden.

Presentatie Voorlopig Ontwerp (VO)

Op dinsdag 14 januari 2020 hebben we het Voorlopig Ontwerp gepresenteerd aan alle stakeholders en geïnteresseerden. We vinden het mooi om te zien dat alle belangen bij elkaar wordt gebracht. We willen graag gezamenlijk komen tot een inrichting die het gebied nog mooier en veiliger maakt!

 

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem contact op met onze senior projectmanager oppervlaktewater Richard Jansink.

  • rjansink@avecodebondt.nl
  • +31 6 830 31 604

Op de hoogte blijven? Volg ons op linkedin voor nieuws en vacatures!