icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Aveco de Bondt doet mee aan de JongNLingenieurs Doe&Durf-competitie ‘De ingenieuze stad’

Actueel · 09 oktober 2019

Een stijgende zeespiegel, steeds extremere weersomstandigheden, een toenemende verstedelijking en een wereldwijde bevolkingsgroei. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen waarmee wij de komende decennia in aanraking zullen komen. Om hierop voorbereid te zijn, is het belangrijk dat we nu al werken aan oplossingen. Ook vanuit Aveco de Bondt zien wij het belang in. Daarom doet er dit jaar voor de eerste keer een interdisciplinair team van onze jonge ingenieurs mee aan de JongNLingenieurs Doe&Durf-competitie met als thema ‘De ingenieuze stad’.    

Doe&Durf

Doe&Durf

Sinds 2015 organiseert jongNLingenieurs, de jongerenorganisatie binnen Koninklijke NLingenieurs, de Doe&Durf-competitie. Dit initiatief heeft als doel om ingenieurs onder de 36 jaar de kans te geven hun creatieve en innovatieve ideeën met de wereld te delen. Elk jaar staat een ander thema centraal, variërend van ‘De Olympische Spelen (2015)’ tot ‘Klimaatadaptatie (2017)’ tot ‘De digitale revolutie (2018)’. Teams vanuit verschillende bedrijven worden uitgedaagd om thema-gerelateerde oplossingen aan te dragen die zowel effectief, aantrekkelijk als out-of-the-box zijn. Door middel van verschillende workshops worden zij vervolgens begeleid in het traject van pitch tot product, met als einddoel de grote finale in november. Zie voor meer informatie ook de website.

 

Het traject

Teams die meedoen aan de Doe&Durf-competitie worden met behulp van twee afzonderlijke workshops begeleid met de verschillende onderdelen behorend tot het uitwerken van hun idee. De eerste workshop vond afgelopen woensdag 2 oktober plaats bij Royal HaskoningBV in Amersfoort. Onder leiding van Dorit Roest heeft ons team alles geleerd over de start-up mindset, de built-measure-learn cyclus en het belang van het uitwerken van een Minimum Viable Product (MVP). De conclusie luidde dat voor het vinden van een nieuwe oplossing fouten maken mag én goed is, dat feedback essentieel is en dat het belangrijk is om bij elke stap die wordt gezet de toekomstige klant in het oog te houden: voor wie doen we het eigenlijk? 

Op basis van de workshop wordt er door ons team nu hard gewerkt aan het uitwerken van het concept, want op 16 oktober staat de tweede workshop met als thema ‘Smart Stedenbouw’ al op het programma. Deze zal gaan plaatsvinden bij Witteveen&Bos, waar wij onder leiding van Jan-Willem Wesselink van FutureCity zullen ingaan op de kansen en uitdagingen van internet en digitalisering in de stad van de toekomst. Een mooie gelegenheid om ook dit aspect mee te nemen in het uiteindelijke idee!

Op 18 november worden de vijf finalisten geselecteerd op basis van de ingediende concepten. Beoordelingscriteria zijn onder andere innovatiegehalte, originaliteit, aangetoonde haalbaarheid en  verkoop potentieel. De grote finale zelf vindt plaats op vrijdag 29 november. Gedurende deze dag pitchen de vijf geselecteerde finalisten hun idee voor de aanwezige jury en congres deelnemers. Op basis hiervan zal uiteindelijk het beste idee van de Doe&Durf-competitie 2019 worden gekozen: een doel waar wij natuurlijk voor 100% voor gaan!

Young Bondts

Deelname aan de Doe&Durf-competitie is een initiatief opgezet door de Young Bondts. Dit is het platform ván en vóór jonge professionals werkzaam bij Aveco de Bondt. De Young Bondts heeft als doelstelling het verbinden en ontwikkelen van jonge medewerkers van Aveco de Bondt middels een plezierig, enthousiasmerend en ondernemend programma.

De Doe&Durf-competitie sluit naadloos aan bij deze doelstelling. Het biedt de Young Bondts de kans intensief samen te werken met een kleine groep collega’s vanuit verschillende disciplines en van meerdere vestigingen. Bovendien biedt het hen de mogelijkheid om hun creatieve en ondernemende ideeën een extern podium te geven.

De deelname van ons eerste team dit jaar is dan ook een mooie toevoeging aan de verschillende evenementen die vanuit de Young Bondts reeds zijn georganiseerd. We hopen dan ook dat dit een eerste stap is van een nieuwe traditie, die hopelijk dit jaar mag beginnen met een goed eindresultaat! Zie voor meer informatie over de Young Bondts ook onze website.