icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Jeroen Helder actief in Mozambique

Actueel · Blog · 24 april 2019

Nieuwsbericht geschreven door senior specialist water Jeroen Helder. Momenteel verblijft Jeroen twee weken in Mozambique. Benieuwd waarom? Lees dan dit bericht.

Ervaring

Een jaar geleden ben ik bij Aveco de Bondt begonnen. Mijn specialisme betreft zowel grondwater als oppervlakte water.

Een nogal breed spectrum, daarom een aantal voorbeelden van projecten waar ik aan heb gewerkt: beekherstel in de Achterhoek waarbij zowel oppervlaktewater als grondwater werd berekend, een quickscan voor de mogelijkheid voor geothermische energie op 6 kilometer diepte in Nederland, water op straat berekeningen, neerslag afvoer bepalingen, het ontwerpen van een watersysteem voor een stad in India en de modelberekeningen voor 450 kilometer rivier in Colombia.

Één van de leukste en uitdagende aspecten van mijn werk is het oplossen van problemen die een gebruiker of bewoner ervaart. Op kleine schaal heb ik geholpen bij wateroverlast op een kinderboerderij in Didam, of erosie langs de toegangsweg voor het openluchttheater in Zeddam. Maar, óók overstromingsbescherming in Ecuador, drinkwater resource management in de Filippijnen, waterdistributie voor Syrische Vluchtelingen in Libanon en het ontwerp van een drinkwater reservoir in Bangladesh.

Jeroen Helder in Mozambique

EU Civil Protection Mechanism

In 2017 heb ik een training gevolgd zodat ik voor de Europese Unie als specialist kan worden uitgezonden bij rampen. Via dit zogeheten “EU Civil Protection Mechanism” ben ik gevraagd te helpen bij de hulp na cycloon IDAI in Mozambique. Ik ben hier momenteel onderdeel van een team van de Verenigde Naties van UNDAC (UN Disaster Assessment and Coordination) als technisch expert.

Ik zal hier inventariseren wat de schade is aan water gerelateerde infrastructuur zoals dammen en dijken, en adviseren over de wederopbouw voor preventie. De komende weken zullen vooral bestaan uit het verzamelen en controleren van gegevens en het controleren van verhalen over de overstromingen. Dit betekent het gesprek aan gaan met alle verantwoordelijken in het waterbeheer om te bepalen welke ondersteuning er wordt gevraagd en welke hulp nodig is.

 

 

 

 

Hulpverlening

Als specialist ben ik hier een beetje een vreemde eend in de bijt. De meeste mensen werken hier in de hulpverlening en regelen onderdak, eten, water en sanitair et cetera. Daarnaast zijn zij bezig met het binnenhalen en verdelen van hulpgoederen en de directe hulp aan slachtoffers.

Naast het coördinatieteam van de EU en de UN zijn er ook diverse andere hulporganisaties, zoals het Rode Kruis. Lees ook: https://nos.nl/artikel/2277512-nederlandse-waterexperts-op-weg-naar-mozambique.html 

Het is indrukwekkend om mee te maken. We werken midden in een loods op het vliegveld waar vliegtuigen en helikopters af en aan vliegen. Binnenkort schrijf ik een nieuw bericht over de werkzaamheden die ik hier heb uitgevoerd!