icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

‘Een gezonde plek maken van de gebouwde omgeving’

Blog · 02 november 2022

Aveco de Bondt ondersteunt steeds meer bedrijven en overheden op het gebied van duurzaamheid. Josia Brüggen draagt daar sinds kort ook zijn steentje aan bij, als adviseur Duurzaamheid.

“In mijn werk voor Aveco de Bondt verdiep ik mij in de vergroening en verduurzaming van de stedelijke omgeving. Hoe kunnen we de gebouwde omgeving zo weerbaar en gezond mogelijk maken? Met mijn brede blik en kennis van duurzame ecosystemen ga ik me inzetten om dat soort vraagstukken op te lossen.”

Duurzaam beheer van natuurlijke bronnen

Mijn grote passies? Die liggen zeker niet alleen op het gebied van sport en fotografie. Maar ook bij ecosystemen, klimaatadaptatie en circulariteit. Daarom volgde ik de master Environment & Resource Management, waar ik me specialiseerde in het duurzaam beheren van natuurlijke bronnen en ecosystemen, met water in het bijzonder.”

Onderzoek naar slimme blauw-groene daken

Als junior onderzoeker aan de Vrije Universiteit onderzocht ik de toegevoegde waarde van groene daken in stedelijk gebied. Naast een positieve impact op hittestress en biodiversiteit, hebben (blauw)groene daken een steeds belangrijker rol in extreme weerspatronen. Ze voorkomen wateroverlast bij intense regenbuien en door de opslag van regenwater neemt onze kwetsbaarheid in periodes van droogte af. In mijn onderzoek ontwikkelde ik een kaart om te ontdekken waar (in Amsterdam) de aanleg van blauw-groene daken mogelijk is.”

Antropoloog en journalist

Als afgestudeerd antropoloog en journalist heb ik hiervoor voor verschillende media gewerkt. Maar als redacteur bij de VPRO en BNR Nieuwsradio kwam ik zo vaak in aanraking met het belang van circulariteit en klimaatadaptatie, dat ik het hoog tijd vond om er zelf eens in te duiken. Via het Nationaal Watertraineeship ben ik bij Aveco de Bondt terecht gekomen.”

Dit doet Aveco de Bondt op het gebied van duurzaamheid

Aveco de Bondt helpt bedrijven, organisaties en overheden om te verduurzamen. We bieden bijvoorbeeld ondersteuning bij het opstellen van klimaatbeleid, ontwikkelen roadmaps voor klimaatneutrale organisaties en helpen bij de implementatie van de CO₂-Prestatieladder. Onze focus op duurzaamheid komt ook op tal van andere terreinen terug. Van de transformatie van bestaand vastgoed tot de energietransitie en van de ontwikkeling van het landelijk gebied tot het inrichten van veerkrachtige watersystemen.

MAIL ME GERUST VOOR EEN KENNISMAKING, OF EEN INTERESSANT PROJECT
Josia  Brüggen
Josia Brüggen
Adviseur Duurzaamheid
T +31 6 516 03 875
jbruggen@avecodebondt.nl