icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Aveco de Bondt helpt Natuurmonumenten met uitrol parkeerbijdrage

Actueel · 17 oktober 2022

Natuurmonumenten introduceert de komende drie jaar een parkeerbijdrage op de 20 grootste parkeerterreinen bij haar natuurgebieden. Aveco de Bondt ondersteunt de natuurorganisatie van planvorming tot oplevering bij de invoering van de benodigde parkeersystemen en aanpassingen aan parkeerterreinen.

Natuurmonumenten beheert 371 natuurgebieden verspreid over heel Nederland. De natuurgebieden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 112.422 hectare. Op circa 20 grote parkeerterreinen bij o.a. best bezochte ‘icoonlocaties’ wil Natuurmonumenten parkeersystemen plaatsen. Leden kunnen er straks gratis parkeren, niet-leden betalen een parkeerbijdrage. Het invoeren van een parkeerbijdrage verhoogt de waarde van het lidmaatschap en genereert inkomsten om het beheer en onderhoud van de natuurgebieden te bekostigen.

Van quickscans tot realisatie

Natuurmonumenten zocht voor de invoering van de parkeersystemen een breed georiënteerd ingenieursbureau wat haar langdurig kan ondersteunen. Aveco de Bondt kreeg de opdracht op basis van een aanpak die uitgaat van een startfase met quickscans van de terreinen, met aansluitend een programmatische aanpak van planvorming, ontwerp en realisatie.

Meekoppelkansen benutten

We starten met het in kaart brengen van de technische opgave, de relevante stakeholders en de meekoppelkansen per parkeerterrein. Zulke meekoppelkansen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto’s, verduurzaming en verbetering van parkeerterreinen en het versterken van de bezoekersbeleving.

Gefaseerd ontwerpen en uitvoeren

Daarna maken we een meerjarenplanning om in clusters van 3 tot 5 parkeerterreinen het ontwerp- en realisatietraject te doorlopen. Aveco de Bondt levert daarbij expertise op het gebied van project- en programmamanagement, omgevingsmanagement, ontwerp, mobiliteit, aanbesteding, directievoering en toezicht. Als systeemintegrator brengen we expertises samen en adviseren we in samenhang.

Wil je meer weten over dit project? Vraag het Bert!
Bert Smink
Senior projectmanager Landelijk gebied
T +31 6 502 23 699
bsmink@avecodebondt.nl