icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Geoportaal ontsluit en visualiseert geodata

Actueel · 24 februari 2022

Waardevolle geodata toegankelijk maken voor opdrachtgevers. Dat is wat Aveco de Bondt doet met haar nieuwe Geoportaal. Daarmee kunnen bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen geodata makkelijker onderzoeken, analyseren en delen!

Het Geoportaal is een webomgeving waarin Aveco de Bondt geografische informatie ontsluit. Via het Geoportaal worden GIS-kaarten en up-to-date geografische data en informatie beschikbaar gesteld. Je kunt hierbij denken aan de onderhoudsstatus of inspectiedata van wegen, dijken en andere objecten in de openbare ruimte. Ook data uit bijvoorbeeld bodemonderzoek of geodata met betrekking op klimaatadaptatie of de energietransitie kunnen ontsloten worden via het Geoportaal.

Geoportaal_algemene viewer.png

Voordelen van het Geoportaal

Continue beschikbaarheid

In welke rapport stond die ene kaart ook al weer? En waar zijn de meest recente geodata opgeslagen? Dankzij het Geoportaal hoef je nooit meer te zoeken. Je hebt altijd alle geodata bij de hand en kunt ze bekijken waar en wanneer je wilt. Voor een compleet overzicht is het ook mogelijk om niet-geografische bestanden toe te voegen aan portaal, mits deze data gekoppeld kunnen worden aan een locatie.

Betere besluitvorming

Op papieren kaarten is het lastig inzoomen of uitsnedes maken. Dat kan in het Geoportaal juist moeiteloos. Ook is het mogelijk om kaartlagen uit te zetten, verschillende kaarten over elkaar te leggen of tijdreeksen te simuleren. Zo kun je betere geografische analyses maken en knelpunten in de openbare ruimte identificeren.

Kostenbesparend werken

Met het Geoportaal kunnen projectleiders en beheerders makkelijk op afstand ontwikkelingen of werkzaamheden in de openbare ruimte monitoren. Ook kunnen geodata eenvoudig gedeeld worden met andere betrokkenen in een project.

Toegankelijke weergave

De visuele weergave via kaarten en in dashboards maakt het makkelijker om geodata te interpreteren, ook voor stakeholders die wat meer op afstand staan. Visualisatie met kleuren, labels, grafieken en lagen die je naar wens aan en uitzet geven meer overzicht en inzicht en maken het makkelijk om geodata te presenteren.

Geodata in een beveiligde omgeving

Aveco de Bondt maakt voor het Geoportaal gebruik van het ArcGIS Enterprise portaal. Bij steeds meer projecten in de openbare ruimte wordt het portaal ingezet om geodata voor opdrachtgevers te ontsluiten. Zij krijgen daarvoor inloggegevens waarmee ze hun eigen geodata in een beveiligde omgeving kunnen bekijken, maar geen toegang hebben tot GIS-kaarten en dashboards van andere klanten.

Meer informatie

Meer weten over het Geoportaal? Neem contact op met Chantal van der Poel (adviseur geodata & visualisatie)of Sander van der Plas (adviseur stedelijk water en geodata). Zij waren betrokken bij het implementeren van het Geoportaal en adviseren collega’s en opdrachtgevers over het ontsluiten van geodata. Je kunt hen bereiken via cvdpoel@avecodebondt.nl en svdplas@avecodebondt.nl.

Meer weten over het Geoportaal? Neem contact op met onze Chantal!
Chantal van der Poel
Chantal van der Poel
Adviseur Geodata & Visualisatie
T +31 6 305 13 583
cvdpoel@avecodebondt.nl