icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Maak wegen klimaatadaptief én natuurinclusief

Actueel · 16 juni 2022

Klimaatadaptatie en natuurinclusieve maatregelen lijken vaak in lijn met elkaar te liggen, maar hoe maak je dit praktisch? Hier geven we antwoord op met de handreiking Klimaatadaptieve én Natuurinclusieve Wegen die we in opdracht van Bouwend Nederland hebben opgesteld.

Deze handreiking geeft voorbeelden en tips uit de praktijk rond klimaatadaptieve en natuurinclusieve maatregelen die bouwbedrijven en opdrachtgevers mee kunnen nemen bij de aanleg en beheer van wegen. Hierbij staat de vraag centraal: Hoe maak je klimaatadaptief ook natuurinclusief en vice versa? Juist hier liggen goede combinatiekansen.

Bereik klimaatadaptieve en natuurinclusieve doelen

Met concrete voorbeelden geven we invulling aan hoe je met maatregelen niet aan één of twee doelen bijdraagt, maar zoveel mogelijk alle zes de klimaatadaptatie en natuurinclusieve doelen ondersteunt:

  • verkoeling
  • tegengaan van wateroverlast
  • beperken van watertekort én
  • nestelplekken
  • voedselaanbod
  • ecologische verbindingen

Voorbeelden van infrastructurele projecten

Hiermee geven we advies hoe je - vaak met relatief eenvoudige aanpassingen - klimaatadaptatie maatregelen ook natuurinclusief kan maken en vice versa. We reiken voorbeelden aan ter inspiratie en informatie voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouwsector. Wat is er mogelijk, hoe neem ik dat mee in mijn project, wat komt daar bij kijken? Ter inspiratie zijn de projectleiders en -begeleiders van diverse infrastructurele projecten geïnterviewd om zo de natuurinclusieve en klimaatadaptieve maatregelen in die projecten uit te lichten, en de ervaringen en tips & tricks te delen via dit inspiratiedocument.

Meer weten?

Wil je weten hoe je jouw klimaatprojecten op vaak relatief simpele wijze ook natuurinclusief kan maken en vice versa? Wij nemen je graag mee in de tips en tricks. Neem contact op met Dirk van Hout of Lieselotte Tolk, vanuit programma’s Stedelijk Water en Ondergrond en Duurzaamheid. Zij zijn betrokken bij het opstellen van de handreiking en vertellen je graag over de mogelijkheden en de begeleiding die Aveco de Bondt biedt aan overheden en bouwbedrijven.

MEER WETEN OVER DE HANDREIKING KLIMAAATADAPTIEVE EN NATUURINCLUSIEVE WEGEN? VRAAG HET LIESELOTTE!
dr. Lieselotte   Tolk
dr. Lieselotte Tolk
Senior projectleider Waterveiligheid en Geohydrologie
T +31 6 109 14 315
ltolk@avecodebondt.nl