icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Zo maak je lastige duurzaamheidsveranderingen concreet en aantrekkelijk

Blog · 12 mei 2022

Een schonere, betere wereld. Dat willen we allemaal. Maar hoe maak je de lastige stap van grote klimaatambities naar concrete acties in jouw bedrijf of organisatie? Dat valt vaak niet mee. Pierre van Vliet, senior adviseur duurzaamheid, deelt wat hij leerde over lastige veranderingen en legt uit hoe Aveco de Bondt je daarbij ondersteunt.

Waarom passie alleen niet genoeg is

“Wie mij kent, weet dat ik een grote passie heb voor duurzaamheid. Maar met alleen passie ben je er nog niet. Een tijdje terug volgde ik een training, waarvoor ik een presentatie moest geven. Voor een onderwerp hoefde ik niet ver te zoeken. Ik koos voor de ernstige gevolgen van klimaatverandering. De trainer vond dat een weinig inspirerend thema. Ze liet me omdenken: kan je dit verhaal niet op een hoopvolle manier vertellen, een beeld schetsen waar we naar kunnen verlangen?”

Van angstbeeld naar duurzame droom

“Het was een eyeopener die volgens mij ook op grote schaal kan helpen bij het realiseren van duurzame veranderingen. Want als je als overheid, bedrijf of organisatie een duurzame droom kan schetsen, is de kans veel groter dat mensen in beweging komen! Na wat denken kwam ik uit op de volgende utopie: een wereld waar de lucht schoon is en miljoenen mensen gezond leven en niet vroegtijdig sterven aan luchtvervuiling. Ik verlang naar een wereld waar toekomstige generaties beschikking hebben over natuurlijke grondstoffen. Ik kijk uit naar energiebronnen die de wereld geen schade toebrengen.”

Inspirerende visie, concrete doelen

“Eigenlijk is dat wat we ook doen bij Aveco de Bondt. We helpen overheden, bedrijven en organisaties om grote, abstracte duurzaamheidsdoelen om te zetten in een concrete duurzaamheidsvisie die inspireert om mee te doen. Maar we gaan nog een paar stappen verder. Die visie zetten we ook om in een strategie, met heldere doelstellingen en maatregelen. Het levenskwaliteit-model is daarbij een waardevol hulpmiddel.”

Inzichtelijk en meetbaar maken van duurzaamheid

“Zijn de doelen helder en hebben we een strategie? Dan kan de reis beginnen. Ook tijdens die reis ondersteunt Aveco de Bondt je. Dat doen we met instrumenten zoals een Levenscyclusanalyse, een grondstoffenanalyse en de circulariteitsindex. Daarmee brengen we helder in kaart waar je staat in jouw reis naar een schone en gezonde wereld en wat een logische volgende stap is. Hoe circulair of CO2-neutraal ben je al? Of welke bijdrage lever je nu aan de biodiversiteit?”

Elke reis begint met een eerste stap

“Op deze manier maak je klimaatambities behapbaar en kun je stap voor stap werken aan een schone en gezonde wereld. Het hoeft niet allemaal vandaag, iedere stap die je vooruit zet is een stap in de goede richting. Natuurlijk zul je tijdens die reis tegen uitdagingen en obstakels aanlopen. Maar laat je daardoor niet bij voorbaat al ontmoedigen. Veel verandermanagementtheorieën laten zien dat we tot veel in staat zijn als we de rationele én emotionele kant van mensen weten aan te spreken.”

Samen gemotiveerd blijven

“Dat het tijdens de reis niet altijd lukt om gemotiveerd te blijven? Ook dat begrijpen we bij Aveco de Bondt. Juist dan heb je anderen nodig om verder te komen. Ik ben blij om te zien dat ik collega’s heb die dit bij onze opdrachtgevers herkennen, als het ware naast hen gaan staan en ze helpen obstakels te herkennen en te overwinnen. Zo geven we invulling aan dat mooie Afrikaanse gezegde dat ook op duurzaamheidsgebied absoluut waar is: Als je snel wilt gaan, ga alleen. Als je ver wilt komen, ga samen.”

Wil je meer lezen over het doorvoeren van lastige veranderingen? Lees dan het boek ‘Switch, veranderen als veranderen als verandering moeilijk is’ van Chip & Dan Heath.

MEER WETEN OVER DUURZAAMHEIDSVERANDERINGEN? VRAAG HET AAN PIERRE!
Pierre van  Vliet
Pierre van Vliet
Senior Adviseur Duurzaamheid
T +31 6 106 56 736
pvvliet@avecodebondt.nl