icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

‘BIM-modelleur werkt met loepzuivere maatvoering’

Actueel · 20 april 2017

Robots op de werkvloer, 3D-printen van bouwcomponenten en werken ‘in the cloud’. Andere tijden kondigen zich aan, ook in de bouw. Vakblad ‘Raam en Deur’ nam een kijkje in de keuken van NieuwWonen, een concept voor hedendaagse woningrenovatie door VolkerWessels. Hierin uitgebreide aandacht voor de 3D scanning & modelling diensten van Aveco de Bondt.  

Zo leverde Aveco de Bondt op een projectlocatie voor elke woonblok een 3D opname aan in de vorm van een pointcloud. Hierna begint het modelleren. In het artikel zijn aan het woord: Enes Öztürk, BIM modelleur bij VolkerWessels en Edu Jonkman, adviseur 3D scanning & modelling bij Aveco de Bondt.

Voorbeeld pointcloud_basismodel met meetgegevens

Pointcloud

Öztürk: “Een pointcloud is een soort wolk van miljoenen meetpunten en bevat alle meetgegevens en aanzichten die ik als modelleur nodig heb voor het ’bouwen’ van een BIM-model van een duurzaam gerenoveerde woning. Als ik die pointcloud eenmaal heb, hoef ik niet meer naar de projectlocatie te gaan om echte maten op te nemen of uit te zetten. Vroeger ging je op de bouwlocatie alles inmeten met een meetinstrument, een Total Station en een meetlint. Daarbij kon je gemakkelijk fouten maken. In de pointcloud zitten geen fouten.”

Edu Jonkman: “Met onze zelfontwikkelde expertise hebben we de 3D laserscantechniek op een hoger niveau gebracht. Zo kunnen we als enige bedrijf zonder tussenkomst van een modelleur een pointcloud afleveren in IFC, de open standaard voor uitwisseling van modelinformatie.”

Meer informatie