icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Waterhuishouding SAAone

De vernieuwing van de A1 tussen Schiphol, Amsterdam en Almere is een van de grootste infraprojecten van Nederland. Het betreft een groot traject, met 5-7 rijstroken en heel veel aansluitingen en kunstwerken. Door Waterschap Delfland en 10 gemeenten is ons gevraagd om het watersysteem in beeld te brengen voor het verwerkingsgebied van twee zuiveringsinstallaties. Daarbij hebben we het rioleringssysteem direct gekoppeld aan het oppervlaktewater doorgerekend, zodat ook de interactie tussen die systemen en knelpunten die dat op kan leveren duidelijk zichtbaar worden.

Opdrachtgever
Rijkswaterstaat
Status
DBFM: realisatie 2014-2019 (onderhoudscontract 30 jaar)
Locatie
A1 tussen Schiphol en Almere

Onze werkzaamheden

Wij hebben voor dit project de gehele waterhuishouding geregeld, inclusief bijbehorend omgevingsmanagement en vergunningen.  Doordat de nieuwe weg naast de oude is aangelegd moest een totaal nieuwe waterhuishouding rond de weg ontworpen worden met bijbehorende kunstwerken, en daarnaast alle benodigde afwateringsconstructies. Er waren diverse grotere uitdagingen, zoals een spoorviaduct en tunnel onder de vecht die ook in waterhuishoudkundig opzicht bijna projecten op zich waren.

Onze aanpak

Wij hebben de gehele ontwerpprocedure in heel nauwe samenwerking met de aannemer doorlopen. Daarbij stemden we steeds alle mogelijkheden af, inclusief maakbaarheid, kosten en omgeving.

SAAOne-vernieuwing-A1

Samenwerken en snel reageren op ontwikkelingen

De omvang van dit project was uitzonderlijk. Het behouden van overzicht en bij elkaar houden van alle processen was een uitdaging. Daarnaast bleek de tunnel onder de Vecht een grotere uitdaging dan verwacht. Ondanks de complexiteit hebben we dit deel van het project tot een goed einde gebracht. Daarbij was samenwerking en snel reageren op ontwikkelingen in afstemming met de aannemer de sleutel tot succes. Het project als geheel is ruim binnen de geplande tijd opgeleverd!

Resultaat

Een brede weg, die een flink deel van de  files aan de zuidzijde van Amsterdam heeft opgelost, en die ook tijdens heftige neerslag goed berijdbaar blijft.

Meer weten over dit project? Vraag het Jaap!
Jaap de Vos BSc
Senior adviseur Waterveiligheid & Geohydrologie
jdvos@avecodebondt.nl

Dit project valt onder ons programma