icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Hersteladvies glooiingen Schouwen-Duiveland

Hoe kunnen glooiingen in de havens op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland het best onderhouden en hersteld worden? En waar is het eerst actie vereist? Dat brengt Aveco de Bondt in kaart.

DIENST
Waterveiligheid en waterbouw
OPDRACHTGEVER
KWS Aquavia, Gemeente Schouwen-Duiveland
STATUS
Lopend

De opdracht

KWS Aquavia onderhoudt in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland de glooiingen in havens op het Zeeuwse eiland. Ook de komende jaren staan er onderhoudswerkzaamheden op het programma. Een aantal van de glooiingen zijn er dermate slecht aan toe dat grootschalig herstel nodig is. KWS Aquavia vroeg in opdracht van gemeente Schouwen-Duivenland Aveco de Bondt om een technisch adviesplan voor het onderhoud en herstel van de glooiingen te schrijven, met daarin een prioriteitentabel. Een tweede wens was om een methode te ontwikkelen waarmee de beheerder inspectieresultaten kan beoordelen op hun impact. Zo kan straks beter bepaald worden welke onderhoudswerkzaamheden voorrang moeten krijgen.

BRU_VLU_25_116.jpg

De situatie in kaart brengen

Aveco de Bondt heeft de inspectierapporten van de glooiingconstructies geanalyseerd. Daaruit blijkt dat er al langere tijd sprake is van deformaties. Voor sommige locaties ontbrak er informatie over de opbouw van glooiingen. Die informatie is achterhaald via archiefonderzoek en een locatiebezoek. Zo’n locatiebezoek geeft tegelijkertijd veel inzicht in de omgeving, de huidige schades aan glooiingen, de opbouw van onderliggende lagen en de bijkomende glooiingsfuncties. Tijdens het locatiebezoek konden we bovendien al sparren met de opdrachtgever over de aanpak op locaties waar de glooiingen er het slechtst aan toe zijn. Welke hersteloplossingen zijn er en wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Op deze manier benut je elkaars kennis optimaal!

BRU_VLU_25_114.jpg

Prioriteren en de aanpak bepalen

De volgende stap? Het schrijven van een adviesplan. Zo pakken we dat aan:

Stap 1: We formuleren een visie op onderhoud en herstel, beschrijven normen en eisen voor het onderhoud en herstel van glooiingen en bepalen de kaders voor prioritering.
Stap 2: We stellen aan de hand van de verzamelde gegevens een diagnose van de huidige schade op de glooiingen. Ook maken we een prognose van hoe die schade toeneemt als er geen herstel plaatsvindt.
Stap 3: Aan de hand van de diagnoses maken we een prioriteitentabel: welke locaties hebben als eerste herstel nodig en waar kan het onderhoud nog even wachten?
Stap 4: We werken per locatie een herstelplan uit, waarin we de benodigde aanpak en technische herstelmaatregelen beschrijven. Daar voegen we foto’s van het locatiebezoek bij zodat precies duidelijk is wat er moet gebeuren.

Samenwerken met de opdrachtgever

Tijdens het opstellen van zo’n adviesplan werken we bij Aveco de Bondt graag nauw samen met opdrachtgevers. In dit geval overleggen we wekelijks met KWS Aquavia en de gemeente Schouwen-Duiveland. Ook gebruiken we een digitale omgeving zodat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie. Opdrachtgevers kunnen via deze omgeving makkelijk stappen in het proces evalueren, aanvullende wensen kenbaar maken en uiteindelijk ons werk goedkeuren. Zo maken we het opdrachtgevers makkelijk om onze werkzaamheden te monitoren en bij te sturen en borgen we tegelijkertijd de voortgang van het project.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT? VRAAG HET AAN MARTIN!
ing. Martin Schepers MPM
Leading Expert Waterveiligheid
mschepers@avecodebondt.nl