icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Funderingsonderzoek beschermd monument meelfabriek

De plek waar tot 1988 een oude Meelfabriek draaide, dicht bij het oude centrum van Leiden, krijgt een nieuwe bestemming. Op deze plek moet een gevarieerd aanbod van winkels, horeca, wellness en lofts komen. Oude industriële gebouwen krijgen hier een nieuw leven. Ook worden er nieuwe gebouwen toegevoegd. Het masterplan voor de nieuwe Meelfabriek is omvangrijk. Het succes van deze complexe herontwikkeling is mede afhankelijk van de staat van de meer dan 100 jaar oude fundering.

Opdrachtgever
Van der Wiel Bouw b.v.

Funderingsonderzoek meelfabriek

Aveco de Bondt doet het funderingsonderzoek voor de herontwikkeling van de voormalige meelfabriek. Deze bestaat uit een Meelpakhuis, Silogebouw, Schoonmakerij en het vroegere Ketelhuis. Deze industriële gebouwen zijn gebouwd tussen 1896-1937 en deden als meelfabriek dienst tot de sluiting in 1988. Sinds 2000 hebben de gebouwen de status van beschermd monument.

meelfabriek3.JPG

Hogere belasting

De wens is om de gebouwen te behouden, maar ook uit te breiden. Zonder goede fundering is dat niet zomaar mogelijk. Wij zijn gevraagd te onderzoeken of de funderingen nog in goede staat zijn, maar ook of de gebouwen verzwaard kunnen worden met extra verdiepingen. En daarmee of de oude houten palen een nóg grotere belasting kunnen dragen dan ze al doen.

meelfabriek.JPG

Onderzoek en proefbelasting

We doen de volgende zaken:

  1. Funderingsonderzoek per gebouw: scheefstandmetingen, archiefonderzoek, schade-inventarisatie, opgraven en inspecteren fundering, houtonderzoek en grondwaterstandmetingen. Met alle resultaten beoordelen we de huidige staat en het toekomstig functioneren van de funderingen.
  2. Proefbelastingen: op strategische plekken bestaande palen extra belasten om te meten hoeveel verzwaring deze (nog) kunnen hebben.

Lees ook: 

Meer weten over dit project? Vraag het Marco!
Marco van Dijk
Adviseur Funderingen
marcovdijk@avecodebondt.nl

Dit project valt onder ons programma