icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Ondersteuning nazorg en bodemonderzoek, Griftpark

Het Griftpark in Utrecht: een bekende plek voor bodemonderzoekers. Een gasfabriek en vuilnisbelt hebben tot 1960 gezorgd voor veel bodemverontreiniging. Voordat het gebied in de jaren ’90 werd ingericht als park, is de verontreinigde bodem ingepakt en geïsoleerd. Zo werd verdere verspreiding van de bodemverontreiniging zoveel als mogelijk voorkomen. Dit ingepakte gebied wordt nu non-stop beheerst en gecontroleerd. Aveco de Bondt is door onderzoeksinstituut Deltares gevraagd om hen te ondersteunen bij het onderzoek naar de mogelijkheden om de nazorg van dit project te verkleinen.

Opdrachtgever
Deltares
Dienst
Bodemonderzoek en projectbegeleiding

Opgedane kennis opnieuw inzetten

Deltares en Aveco de Bondt hebben in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met onderzoek naar Monitored Natural Attenuation (MNA) – het monitoren van de natuurlijke afbraak van verontreiniging in de bodem - op het terrein van de voormalige Vetgas fabriek te Amersfoort. Hierbij werd onderzoek gedaan naar de bewijslijnen, ‘Lines of Evidence’, van natuurlijke afbraak (door bacteriën) van verontreiniging in de bodem. 

Met deze ervaring ondersteunen we nu ook de onderzoeksvragen van dit project.  We begeleiden het proces van het onderzoeksteam en brengen praktische kennis in over hoe je op deze locaties boringen plaatst en grond- en watermonsters neemt. Verder helpen we met het:

  • Beschrijven van het noodzakelijk uit te voeren veldonderzoek;
  • Opstellen van een boorplan en de bijbehorende aanbestedingsdocumenten;
  • Begeleiding en aansturing van het veldonderzoek en bijbehorende rapportages.

Dit jaar nog start de 4e fase van het onderzoek, we blijven nauw betrokken.

Kennis en ervaring is belangrijk

Veldwerk is meer dan alleen het maken van een boorprofiel, gevolgd door een monsterselectie en bijbehorende analyse uit een lab. Het nut - de noodzaak - van aanwezige deskundigheid en ervaring heeft zich veelvuldig bewezen. Het gaat vaak echt om de details, die je met een onervaren oog niet ziet maar wel erg belangrijk zijn voor goed onderzoek.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit project? Of over bodemonderzoek en projectbegeleiding? Neem contact met ons op!

 

Lees hier meer over de gif-etende bacterie en het Griftpark.

 

Contactpersoon
Antoine Booms
Sr. Projectmanager
abooms@avecodebondt.nl