icon-arrow-aveco icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Ontwerp modulair transformatorstation voor Qirion

De komende jaren zijn er veel extra transformatorstations nodig in Nederland. Aveco de Bondt ontwikkelde in samenwerking met Qirion en Westo Prefab Betonsystemen een nieuw modulair concept met een gestandaardiseerde constructie, waardoor netbeheerders sneller én tegen lagere kosten het energienet kunnen uitbreiden.

Dienst
Civiele Constructies
Opdrachtgever
Qirion
Status
Afgerond

De aanleiding: toenemende druk op het energienet

We gebruiken en produceren steeds meer elektriciteit in Nederland. Zeker nu er steeds meer woningen zonder gasaansluiting komen, er op een groot aantal daken zonnepanelen liggen en we vaker elektrisch rijden. Dat vraagt wel wat van het energienet in Nederland. Netbeheerders zijn daarom druk bezig met het uitbreiden en versterken van de energie-infrastructuur.

De behoefte: een kortere ontwerp- en bouwtijd

Transformatorstations spelen daar een belangrijke rol in. In zulk soort stations wordt elektriciteit met behulp van transformatoren omgezet naar het voltage dat we in huis gebruiken. De komende jaren zijn er veel van zulke stations nodig in Nederland. Het is dus handig als je die relatief snel kunt neerzetten. Voor Qirion, dat hoogspanningsnetten ontwerpt, bouwt en onderhoudt, ontwikkelden we daarom een modulair middenspanningstation (110/10kv).

De oplossing: een modulair, prefab transformatorstation

Het bouwconcept bestaat uit geprefabriceerde betonnen bakken. Die worden met voorspankabels nagespannen om de vloeistofdichtheid te garanderen. De bakken kunnen zowel op staal als op palen gefundeerd worden. De bovenbouw van de constructie rond de transformatoren bestaat uit prefab betonnen scherfwanden. Het middenspanningsgebouw zelf is opgebouwd uit een geprefabriceerde betonbak (nagespannen) met prefab sandwichwanden. De stabiliteit komt via de buitenschil. Door de wanden en het dak momentvast te verbinden, ontstaat een portaal en zijn er geen inwendige stabiliteitsvoorzieningen nodig.

Onze inbreng: constructief advies en ontwerp

Aveco de Bondt heeft het constructieve advies van de hoofddraagconstructie uitgevoerd. Ook maakten we 3D Tekla-modellen die zijn uitgewerkt tot uitvoeringsniveau voor de prefab leverancier. Het eerste modulaire transformatorstation is inmiddels gerealiseerd in Eibergen. Dat gebeurde in samenwerking met Westo Prefab Betonsystemen en Visser & Smit Bouw.

OS Eibergen - 3D model.png
3D-model station

Het resultaat: tijdwinst en kostenbesparingen

Dankzij het modulaire concept met een gestandaardiseerde constructie en prefabelementen is Qirion minder tijd kwijt aan het ontwerpen en bouwen van transformatorstations. Ook is er minder arbeidsinzet nodig op de bouwplaats. Dat is goed nieuws, want het tempo van de energietransitie ligt hoog en er is een tekort aan personeel in de bouw en techniek. De ervaringen die in dit traject zijn opgedaan bieden ook kansen voor andere opdrachtgevers. Bij terugkerende objecten kun je tijd en geld besparen door een modulair concept met een gestandaardiseerde constructie te ontwikkelen.

MEER WETEN OVER DIT PROJECT? VRAAG HETJOS!
Jos Sinke
Senior Projectmanager
jsinke@avecodebondt.nl

Dit project valt onder ons programma