icon-arrow-right
HomeProjecten Optopping hoofdkantoor VORM – uniek gebruik van 3D-laserscan

Optopping hoofdkantoor VORM – uniek gebruik van 3D-laserscan

Heel Nederland kon zien hoe op 16 juni de nieuwe verdieping, met een bok over het water, op het hoofdkantoor van VORM (bouw- en ontwikkelbedrijf) geplaatst werd. Een indrukwekkend aanzicht. Een bijzonder bouwproject waar Aveco de Bondt een unieke rol in heeft gespeeld. Nog nooit eerder is een prefab op zo’n grote schaal afgestemd op ingescande resultaten van een 3D-laserscan. Hieronder een uitgebreid verslag van dit project.

Prefab optopping

In 2018 kocht VORM het huidige hoofdkantoor in Rotterdam. De plannen waren om bovenop het dak een extra verdieping te creëren: een prefab optopping.

 

Bij het maken van de ontwerpen kwam vanuit VORM BIM-manager Pim van Meer in beeld. De bestaande situatie van het gebouw en het dak moest in detail in kaart worden gebracht, voor het maken van precieze ontwerpen voor de prefab optopping. Alle digitale snufjes op het gebied van digitaal bouwen zijn voor dit project uit de kast getrokken. Waaronder de Punten wolken, Pointclouds en 3D-laserscans.

OptoppingVORM_1

OptoppingVORM_2

OptoppingVORM_3

OptoppingVORM_4

OptoppingVORM_5

OptopingVORM_6

OptoppingVORM_7

OptoppingVORM_8

OptoppingVORM_10

OptoppingVORM_11

OptoppingVORM_12

Rol Aveco de Bondt

Voor dit project hebben wij de gehele bestaande situatie van het gebouw en het dak, het prefab en de nieuwe constructie met een 3D-laserscan in kaart gebracht. Het dak van de bestaande bebouwing is geheel gestript en op de millimeter nauwkeurig ingescand. Daarna is ook de onderkant van de prefab-opbouw ingescand voor een zo nauwkeurig mogelijke afstemming.

 

Prefab op deze schaal afstemmen is uniek

Van beide inmetingen van het dak – inclusief aangebrachte constructie en de onderzijde van de optopping – hebben we een puntenwolk en IFC-mesh-model gemaakt. De 2 modellen zijn in IFC-controle software samengevoegd en getoetst op fouten. Zo kwamen ook kritieke punten aan het licht. Daarnaast maakt het meshmodel technische knooppunten inzichtelijk. Dit geeft planvoorbereiders maximaal grip op projecten.

 

In een digitale bijeenkomst van het hele uitvoeringsteam konden we laten zien dat de optopping perfect op de nieuw aangebrachte constructie van 4 poten zou passen. Het afstemmen van prefab op een 3D-laserscan – op zo’n grote schaal  –  is in de bouwwereld uniek.

 

Nauwkeurig op 2 mm

De 3D-scan is gegarandeerd op 2 mm nauwkeurig. Dat is een maximale afwijking van 2x2 (4 mm). Nauwkeuriger bestaat eigenlijk niet. Zo hebben we voor het project een gedetailleerde digitale weergave gecreëerd van 3 situaties: bestaande bouw, het prefab en de nieuwe constructie.

Plaatsing optopping

Op 16 juni is, in één keer, de 700 ton zware optopping geplaatst op het nieuwe hoofdkantoor van VORM. De kroon op maandenlang hard werken. Een prachtig project!

Een mooie samenwerking

Natuurlijk hebben we niet alleen aan dit project gewerkt. Daarom willen we graag een paar belangrijke namen noemen: Jacco Boer (planvoorbereider), Pim van Meer Redert (BIM-Manager VORM), Daan van der Vorm (eindbaas VORM), Maurice VerkerkArjan de HeerAbdessamed Azarfane en het uitvoeringsteam bestaande uit: Mitch Van der Hoek en Maarten de Hoog. En Bas Haselhorst en Sander Holtmaat vanuit Aveco de Bondt (Adviseurs Bestaande Bouw).

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van 3D-laserscans? Bekijk onze dienstpagina of neem direct contact op met Bas Haselhorst.

"Dit vindt bouwend en ontwikkelend Nederland mooi!"

– Pim van Meer, BIM-manager VORM

Contactpersoon

Bas Haselhorst Adviseur bestaande bouw Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  VORM
 • Diensten
  3D scanning & modelling
 • Status ingenieursdiensten
  Afgerond
 • Projectcategorieën
  Gebouwen
+